Svet
20 ogledov

Zasuti rudar pričel z delom šele ta teden

Rudarji
1/3
EPA
V rudniku Raspotočje pri Zenici v BiH naj bi se danes nadaljevala akcija reševanja trupel petih umrlih rudarjev, ki niso delili seče svojih 29 kolegov. Medtem prihajajo na plano tragične zgodbe.

Čeprav je prišla na delo jutranja izmena, pa za zdaj še ni znano, ali se bo spustila v rudnik, v katerem je v četrtek popoldan zaradi močnega potresa prišlo do eksplozije in zasutja večjega dela rova.

Reševalnim ekipam se je sicer včeraj po 20 urah uspelo prebiti do ujetih rudarjev, tako da so jih 29 potegnili na svetlo, medtem ko je peterica ostala ujetih pod zemljo na globini okoli 800 metrov. Do večera so locirali položaj vseh trupel. Zaradi visoke koncentracije metana je reševanja zelo otežkočeno, lahko da bodo za prenos trupel potrebovali celo več dni.

Umrl po treh dneh dela

Medtem ko so prihod rešenih rudarjev na svetlobo včeraj spremljale solze sreče, trepljanje in stiski rok njihovih družin in prijateljev, pa je bilo za petero družin zelo kruto spoznanje, da njihovih najdražjih ne bodo več videli živih. Še posebej tragična je smrt rudarja Hajrudina Bradarca, ki je v najglobljem rudniku v državi pričel delati šele pred štirimi dnevi. Njegova žena in sin sta odločena, da ne bosta zapustila območja rudnika, dokler ne bosta videla svojega moža oziroma očeta, poroča Dnevni Avaz.

Samo rudarji lahko vedo ...

"Bilo je zelo težko. Vsi prostori so uničeni, tudi transportni hodnik. Ni nam uspelo priti do njih, zato smo se odločili, da gremo skozi transportni hodnik. Uspelo se nam je prebiti, tako da smo jim lahko zagotovili svež zrak," je po poročanjui Klix.ba o reševanju svojih ujetih kolegov pripovedoval Sedin Tufekčič, ki je bil v prvi četrkovi ekipi, s katero so v globine odhiteli na pomoč. 

"Okoli sedem ur smo bili vsega 20 metrov stran od njih in smo se z njimi pogovarjali. K sreči je jutranja ekipa zelo hitro prišla do njih," je v solzah govoril izkušeni Tufekčič. Samo tisti, ki so vsak dan v jami in jedo rudrski kruh, lahko razumejo, kako so se resnično počutili ujeti rudarji in kolegi na površju, je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.