Svet
9222 ogledov

Zato je umrl na ulici, zaman čakajoč reševalce

Reševalno vozilo Istochphoto
Odmeven primer mladeniča, ki je umrl na ulici in zaradi katerega Hrvaško pretresa velika zdravstvena afera.

Na Hrvaškem še vedno odmeva primer 22-letnega mladeniča, ki je v Zaprešiću prejšnjo nedeljo zaman čakal na prihod reševalcev nujne medicinske pomoči; prišli so po 27-tih minutah pa še to brez zdravnika. Mladenič je umrl, zdravnik je bil medtem v drugi reševalni ekipi na intervenciji v Jastrebarskem, kjer je moški, ki so ga reševali, ravno tako umrl.

Na tiskovni konferenci Ministrstva za zdravje so objavili rezultate obdukcije. "Mladenič je umrl zaradi astmatskega bronhitisa in srčne napake, ki pri njem ni bila odkrita, imel je težave z žilami," je povedala doktorica Zavoda za sodno medicino in kriminalistiko. Obe bolezni sta s skupno škodo privedle do smrtnega izida, do nagle smrti mladeniča pri le 22 letih.

Reševalno vozilo Tragedija Svet Umrl mi je na rokah, reševalci so se obotavljali, zdravnika pa ni bilo

Doktorica je poudarila še, da človeški organizem v določenih okoliščinah zaradi načina funkcioniranja ne pokaže simptomov nekaterih bolezni, kot naj bi bil primer pri tem 22-letniku. "Nenadna smrt je lahko posledica bolezni, ki pri človeku traja že dlje časa, pa ni nujno odkrita."

Predstavnica Zavoda za sodno medicino in kriminalistiko je v tej luči izpostavila še, da v primeru smrti 22-letnega mladeniča najverjetneje niti prisotnost zdravnika v reševalni ekipi ne bi mogla preprečiti tragičnega izida.

Primer je osvetlil kritične razmere na področju nujne medicinske pomoči na Hrvaškem in še vedno močno odmeva. Minister Milan Kujundžić je po objavljenih prvih izsledkih obdukcije poudaril, da v primeru smrti 22-letnega mladeniča torej zdravstveni sistem ni zatajil, saj da prisotnost zdravnika ne bi nič spremenila.

Reševalno vozilo Tragično Zdravje "So ministrovi otroci več vredni od mojega?"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Žurnalček 07:24 23.avgust 2018.

    Umrl je zaradi smrtnega napada astme in zaradi pomanjkanja kisika in zastoja srca , ki je bilo prizadeto vsak danj bolj teh njegovih 22 let astmatičnih napadov ! Bog ga ne bi rešil ! Gre za čisto politikantstvo , ko ...prikaži večko napadajo ministra zdravstva in HDZ . Najprej jim je bilo krivo pomanjkanje defibrilatorja v vozilu . Ko so videli , da on ni bil potreben , so se spravili pa na ekipo , v kateri ni bilo doktorja. Zakaj bi prišla ekipa z doktorjem , ko pa je bilo javljeno dispečeru astmatični napad

  • jani37 14:33 21.avgust 2018.

    Sramota po 27 minutah pa brez zdravnika,cro se bolj v riti kot slo!!!

  • miho 13:14 21.avgust 2018.

    Nič pa ni napisano, kako bi bilo, če bi reševalno vozilo prišlo prej (z zdravnikom seveda).