Zdravje
11049 ogledov

"So ministrovi otroci več vredni od mojega?"

Reševalno vozilo Istochphoto
Čakal na prihod nujne medicinske pomoči, pri tem pa umrl.

Hrvaška javnost je vse glasnejša v pritožbah na račun ministra za zdravje Milana Kujundžića. Kot je znano, je v nedeljo v Zaprešiću pri Zagrebu umrl 22-letni mladenič, ki je zaman čakal na prihod reševalcev nujne medicinske pomoči.

Reševalci so prišli po 27-tih minutah pa še to brez zdravnika. Mladenič je ob prihodu reševalcev umrl. Zdravnik je bil medtem v drugi reševalni ekipi na intervenciji v Jastrebarskem, kjer je moški, ki so ga reševali, ravno tako umrl.

V javnosti se vrstijo pozivi k odstopu ministra. Med drugim mu je pisala tudi mama 22-letnika, ki je za portal Jutarnji list poudarila, da bi bil njen otrok lahko še živ, če bi ga začeli reševati ob pravem času. "Ležal je na cesti, pa tega ni zaslužil. Najbolj me boli, ker je umrl v mukah, nihče mu ni pomagal," je povedala Martina Klapan, mama nesrečnega mladeniča.

Na ministra za zdravje Kujundžića je - na njegovo zasebno številko - naslovila sporočilo, v katerem ga je vprašala, kaj bi on storil, če bi šlo za njegovega otroka. "Vprašala sem ga, če bi mu bilo ljubo, da bi njegova otroka ležala na cesti kot psa. Kaj bi storil, če bi tako ležala Ana in Hrvoje? Ali sta življenji njegovih otrok več vredni od življenja mojega Mattea?" Užaloščeni materi minister ni odgovoril, za Jutarnji list je menila, da odgovora niti ne pričakuje.

Reševalno vozilo Tragedija Svet Umrl mi je na rokah, reševalci so se obotavljali, zdravnika pa ni bilo

"Reformo je spravil v predal"

Nesrečna smrt 22-letnika je na znova odprla številna vprašanja glede kritičnih razmer na področju nujne medicinske pomoči na Hrvaškem. Premier Andrej Plenković je v torek v odgovoru na novinarsko vprašanje, ali bo zaradi nedeljskih dogodkov odstavil ministra Kujundžića, izrazil pričakovanje, da bo inšpekcija ministrstva za zdravje razjasnila oba nesrečna primera, šele nato pa bo lahko sam podal utemeljene sodbe, je poročala STA.

Predsednika opozicijske stranke Most Boža Petrov to očitno ni zadovoljilo, včeraj je sporočil, da bo njegova stranka skupaj z drugimi kolegi iz opozicije sprožila postopek za odpoklic ministra za zdravje, če ga Plenković ne bo zamenjal sam, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na svojem profilu na Facebooku je Petrov še zapisal, da se je zavestno tvegalo, da se je v Zaprešiću, ki je praktično predmestje Zagreba, zaradi neorganizacije pripetila smrt mladeniča. Po njegovih besedah pri tem ni mogoče spregledati ignorance in neukrepanja, ki so za ministra Kujundžića običajen način delovanja.

Minister ni rešil niza konkretnih in ključnih problemov, reformo nujne medicinske pomoči, ki so jo strokovnjaki pripravili spomladi 2016, pa je, tako Petrov, spravil v predal. Prav tako ni rešen položaj zdravnikov in medicinskih sester, bolnišnični sistem ni reorganiziran. Čakalne liste pa so tako obsežne, da jih sploh ni mogoče nadzirati, je bil še kritičen Petrov.

Hrvaški Jutarnji list je medtem včeraj poročal, da je primer iz Zaprešića znova zastavil vprašanje odgovornosti ministra Kujundžića, za katerega da so tudi mnogi kolegi iz vladajoče stranke HDZ in koalicijskih partneric mnenja, da je najšibkejši člen aktualne vlade.

Zdravnik Hrvaška Zdravje Pozor, če ste na dopustu in potrebujete zdravnika

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • igor97 14:47 16.avgust 2018.

    Kaj pa na to reče Plenkovič, kaj na to reče Kitarovička? Pustite že Hrvate in njihove probleme pri miru. Ali nimamo dovolj svojih.

  • Laznivi 14:40 16.avgust 2018.

    Se malo in bodo imeli zdravstvo kot v sloveniji....zdravstvo ki ga ni vec.