Svet
15 ogledov

Zaukazan boj proti piratom

Pirati so tokrat po zaslugi Francozov ostali praznih rok. Žurnal24 main
Piratov danes ne srečamo samo v pustolovskih romanih in filmih, ampak so še vedno resnični. Plenijo ob afriški obali, zato jim ZN hoče stopiti na prste.

Varnostni svet ZN je na ponedeljkovi seji v New Yorku odobril vojaške ukrepe proti morskim plenilcem v ozemeljskih vodah okrog Somalije. Ladje se že dolgo izogibajo somalski obali, saj ob njej plujejo do zob oboroženi pirati, ki ropajo ladje in izsiljujejo posadko. Posel je donosen, saj z odkupnino lahko zaslužijo na sto tisoče evrov. Z dovoljenjem Združenih narodov in pristankom prehodne somalske vlade bodo poslej ladje ob tamkajšnji obali plule v spremstvu vojne mornarice, ki jih bo varovala pred napadi z morja.

1,3 milijona v zameno za francoske potnike
Zadnji večji piratski incident v somalskih vodah se je zgodil v začetku aprila, ko so pirati ugrabili francosko luksuzno jahto Le Ponant. Po tednu dni negotovosti so potnike izpustili v zameno za približno 1,3 milijona evrov odkupnine. Pred kratkim sta bili žrtev napadov tudi španska ribiška ladja, za katero so somalski pirati "iztržili" 770 tisoč evrov, in neka nemška ladja. Somalija je za pirate priročna država, saj so organi oblasti in pravosodja po letih državljanske vojne v razsulu. Učinkovite vlade ta država nima že od leta 1991, trenutna začasna vlada pa lahko nadzira le južne predele države, zato ni nikogar, ki bi piratom ob 3700 kilometrov dolgi obali stopil na prste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.