Svet
12 ogledov

"ZDA bodo BiH stale ob strani"

Žurnal24 main
Z Daytonskim sporazumom se je pred 15 leti končala vojna v BiH. Clintonova ob obletnici: rešiti je treba odprta ustavna in druga vprašanja.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je ob 15. obletnici daytonskega sporazuma, s katerim se je končala triletna vojna v BiH, v soboto pozvala novoizvoljene voditelje države, naj se posvetijo reševanju odprtih ustavnih in drugih vprašanj, ki so v interesu napredka BiH.

"Ta obletnica nas spominja, da je bil mir dosežen s konsenzom na področjih skupnega interesa in kompromisi v splošno dobro," je v sporočilu, ki ga je objavil State Department, zapisala Clintonova. Ob tem je pozvala politike v BiH, naj o tem razmislijo in se zavežejo k reševanju odprtih vprašanj, ki je nujno za napredek države.

"Narodi v BiH si zaslužijo trajno stabilnost, učinkovito upravljanje in boljše gospodarstvo. ZDA jim bodo, tako kot ostalim državam v regiji, stale ob strani ob nadaljevanju poti k mirni in lepi prihodnosti," je poudarila ameriška zunanja ministrica.

Sporazum so pred 15 leti v letalskem oporišču Wright-Patterson blizu Daytona v ameriški zvezni državi Ohio 21. novembra 1995 po 21 dneh mirovnih pogajanj, ki so potekala pod okriljem ameriškega predsednika Billa Clintona, parafirali predsedniki ZRJ Slobodan Milošević, Hrvaške Franjo Tuđman in BiH Alija Izetbegović. Sedaj že vsi pokojni predsedniki so nato sporazum podpisali 14. decembra 1995 v Parizu.

Z njim se je po treh letih končala ena najbolj krvavih vojn po drugi svetovni vojni. V njej je umrlo več kot 200.000 ljudi, v tujino ali po državi pa se je razselilo 2,2 milijona oziroma več kot polovica prebivalstva. BiH so vzpostavili kot enotno državo v njenih republiških mejah z dvema entitetama - bošnjaško-hrvaško Federacijo BiH in srbsko Republiko srbsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.