Svet
6 ogledov

ZDA: grožnje novega napada

Napad 11. septembra Reuters
ZDA deset let po enem najhujših dni v svoji zgodovini znova podoživljajo strah, saj imajo ameriški obveščevalci informacije, da naj bi teroristi ob obletnici 11. septembra poskušali znova udariti.

Ameriški mediji so tako sinoči poročali o verodostojnih, čeprav nepotrjenih grožnjah s terorističnimi napadi na deseto obletnico napada, ko je v napadih Al Kaide na ZDA umrlo skoraj tri tisoč ljudi.

Grožnje naj bi bile dovolj določne, da jih ne gre zanemariti, vendar pa ameriška vlada ni objavila, s kakšnimi napadi in kje naj bi kdo grozil. Mediji kot verjetni tarči navajajo Washington in New York.

ZDA so zaradi obletnice napadov 11. septembra že tako povečale varnostne ukrepe, želja teroristov, da bi v tem času napadli znova, pa je znana že od maja, ko so v skrivališču pokojnega voditelja mednarodne teroristične organizacije Al Kaide Osame bin Ladna našli informacije o tej želji, čeprav ne tudi o določnih načrtih.

Predsednik ZDA Barack Obama je informacijo o grožnjah dobil v četrtek zjutraj in je pooblaščenim agencijam naročil, naj podvojijo napore za odgovor na grožnje. O tem je za televizijo CNN v četrtek zvečer spregovoril republikanski kongresnik iz New Yorka Peter King, ki je dejal, da gre za zelo določne grožnje, vendar ljudem sporoča, da ni razloga za paniko, ker še niti ne vedo, ali gre za resno grožnjo.

Bela hiša tudi ni spremenila načrtov za Obamov obisk vseh treh prizorišč napadov 11. septembra v nedeljo. Obama bo obiskal Pensilvanijo, Pentagon in New York, čeprav natančnega urnika še niso objavili.

Župan New Yorka Michael Bloomberg je medtem v četrtek že sporočil, da bodo ob novih varnostnih grožnjah v New Yorku okrepili varnost in namestili za tretjino več policistov na ključnih lokacijah.

 

Komentarjev 1