Svet
1759 ogledov

ZDA napadle Islamsko državo

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Vest je potrdila ameriška vojska.

ZDA so na vzhodu Afganistana z brezpilotnimi letali izvedle napad na enega od načrtovalcev napadov skupine Islamska država, ki je prevzela odgovornost za četrtkovo smrtonosno eksplozijo na letališču v Kabulu, je sporočila ameriška vojska.

Napad z brezpilotnimi letali je ameriška vojska izvedla v provinci Nangarhar vzhodno od Kabula v bližini meje s Pakistanom, je potrdil tiskovni predstavnik ameriškega glavnega poveljstva Bill Urban. "Prvi znaki kažejo, da smo ubili tarčo," je dejal. Kot je dodal, podatkov o civilnih žrtvah ni.

Ameriško veleposlaništvo v Afganistanu je medtem ameriškim državljanom v Kabulu izdalo novo varnostno opozorilo. Vsi ameriški državljani na vhodih in na območju ob letališču naj od tam zaradi varnostne grožnje nemudoma odidejo, so pozvali.

Talibani trdijo, da so prevzeli nadzor nad delom letališča v Kabulu, vendar ZDA zatrjujejo, da letališče še vedno nadzoruje ameriška vojska, poroča britanski BBC.

Evakuacija do torka 

Na letališču v Kabulu je po poročanju tujih agencij še približno 5000 ameriških vojakov, ki pomagajo pri evakuaciji ameriških in drugih tujih državljanov ter ogroženih Afganistancev iz države. Evakuacija naj bi se končala do torka, ko se izteče rok za umik ameriških enot iz Afganistana.

Odgovornost za samomorilski napad na letališču v Kabulu je prevzela skrajna skupina Islamska država oziroma njena podružnica v Afganistanu. V napadu je bilo po ameriških podatkih ubitih najmanj 85 ljudi, med njimi tudi 13 ameriških vojakov. Po nekaterih poročilih pa je bilo ubitih celo 170 ljudi. Ameriški predsednik Joe Biden je po napadu opozoril, da si bo prizadeval za maščevanje za napad.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
 • bobubob 15:48 28.avgust 2021.

  Imperiji rastejo in propadajo. Tudi talibani niso izjeme. Samo, da obogatijo in se pomehkužijo, da njihove hčere začno nositi brade, njihovi sinovi pa začno dojiti, pa bodo šli navzdol, po poti EU,USA...

 • Avatar stoychi
  stoychi 13:47 28.avgust 2021.

  tudi IS tako kot Al Kaido je ustvarila Cia pod poveljstvom globoke države, tiste iste globoke države, ki zdaj s kovid cepivi mori ljudi po vsem svetu.

 • 6f1b94e68b7476ec86825e5e432c820a2a4318dc 09:20 28.avgust 2021.

  Kaj so naredili??? Izgubili so v korejski vojni,izgubili so v dolgoletni vojni proti komunajzarjem v Vietnamu,91-ga so bombardirali Irak,99-ga so bombardirali Srbijo in še dodatno povečali napetosti na Kosovu,01 so napadli Afganistan in 03 bombardirali Irak.Strmoglavili in usmrtili so Sadama ...prikaži več Huseina. Po njihovi zaslugi danes Irak ni niti približno taka država kot takrat, ko so Jugoslovani gradili po njemu... .Pripomogli so h kaosu in terorizmu v Iraku in še večjemu terorizmu v Afganistanu... .

Sorodne novice