Svet
5306 ogledov

ZDA resno žugajo Kitajski

Mariupolj Ukrajina gledališče bombardiranje Profimedia
Bela hiša je izpostavila, da ne bo več oklevala glede Kitajske.

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken je v svojem televizijskem nagovoru menil, da bi morala Kitajska izkoristiti svoj mednarodni vpliv in povečati pritiske na Kremelj, ne pa da se v aktualnem dogajanju glede Ukrajine skuša predstaviti kot neutralna država. 

Izpostavil je, da bo Bela hiša kitajski vladi jasno dala do znanja, da bo nosila odgovornost za svoje poteze v znak podpore ruski agresiji. 

"Še naprej pozivamo vse države, posebaj tiste, ki imajo neposredni vpliv na Rusijo, da izkoristijo vsako priložnost v smeri prekinitve vojne v Ukrajini. Verjamemo, da ima Kitajska posebno odgovornost in vpliv na predsednika Putina ter da bi morala braniti načela, za katera trdi, da jih brani," je izpostavil Blinken. 

"Zaskrbljeni smo, ker Kitajska razmišlja o pomoči Rusiji z vojaško opremo, ki naj bi jo uporabili v Ukrajini. Predsednik Biden bo jutri govoril s kitajskim predsednikom in jasno mu bo dal na znanje, da bo Kitajska nosila posledice, če podpre rusko agresijo. Oklevali ne bomo niti za trenutek," je izpostavil Blinken. 

Iz Mariupolja zbežalo 30 tisoč ljudi

Oblasti v ukrajinskem mestu Mariupolj so medtem danes sporočile, da je iz obleganega mesta pobegnilo približno 30.000 ljudi, vendar ocenjujejo, da jih je v mestu še vedno več kot 350.000. Mariupolj je obkoljen z ruskimi silami in je bil med rusko invazijo deležen najhujšega bombardiranja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mariupoljska mestna uprava je na družbenem omrežju Telegram sporočila, da je "okoli 30.000 ljudi odšlo z lastnimi prevoznimi sredstvi". Dodali so, da je bilo v mestu uničenih "80 do 90 odstotkov stanovanjskih objektov".

BBC in Reuters poročata o dolgih kolonah avtomobilov, ki se iz mesta odpravljajo proti severu, nekateri pa imajo na vetrobranskih steklih napise z besedo "otroci" v ruščini. Prebivalci Mariupolja so zaradi ruskega obstreljevanja že skoraj dva tedna ujeti brez ogrevanja, elektrike in tekoče vode.

Ruske sile so v sredo zvečer v obleganem Mariupolju bombardirale gledališče, kamor se je zateklo več kot 1000 ljudi, večinoma žensk in otrok. Napad je bil deležen ostrih obsodb, mestne oblasti pa so dodale, da število morebitnih žrtev še preiskujejo.

Ob tem so napad označili za "nameren in ciničen", Rusija pa je zanikala, da bi bilo gledališče tarča napada. Ruske bombe so sicer samo v Mariupolju že zadele več civilnih zgradb, vključno z bolnišnico, cerkvijo in neštetimi stanovanjskimi bloki, še navaja BBC.

Ukrajina begunci otroci Svet Zaradi varnosti begunce umikajo s slovaškega mejnega prehoda Sergej Lavrov Vojna v Ukrajini Svet Lavrov v Peking, na pol poti se je letalo obrnilo proti Moskvi. Kaj je razlog?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 13:15 20.marec 2022.

    Tisti ki trdite da je za vse težave v Ukrajini kriva USA, ste veliki dojenčki!

  • LukaMB 11:35 18.marec 2022.

    Najbolj smešno je to, da bo en mali pudeljček imenovan čelavi JAWOHL MASTER, začel delovati proti Kitajski zaradi nekakšnega brezveznega (vsaj nas se ne tiče) Tajvana, posledice pa že čutimo in bomo čutili mi v Sloveniji. To dela en tak ...prikaži več pudelj, ki se vmeša povsod za to, da bi ga potrepljali po hrbtu njegovi lastniki in mu vrgli kost. A bo mel potem kravato v obliki barv Tajvana? Smešen kepec, ki misli, da je neko jajce v svetovni politiki. On je samo tool oziroma orodje.

  • Avatar Leon
    Leon 07:05 18.marec 2022.

    USA so glavni krivec za vojna žarišča na svetu . Kitajska in Rusija se ne bosta uklonila USA. NATO je ameriška outlet orožarska trgovina .