Svet
57 ogledov

ZDA tarča kitajskih hekerjev

New York Times EPA
Kitajski hekerji so ta teden napadli dva izmed vodilnih časopisov v ZDA, New York Times in Wall Street Journal (WSJ). Sodeč po raziskavah ameriškega podjetja naj bi bilo v ZDA v zadnjem času napadena ena tretjina vseh računalnikov.

New York Times je v sredo prijavil napad na svoje računalnike, kjer je opozoril na več mesečne napade, ki so se pričeli med njihovim preiskovanjem kitajskega premierja Wena Jiabaa. Njihovi prijavi se je pridružil tudi Wall Jornal Street, ki je za dogodke jasno obtožil prav kitajske hekerji.

Strokovnjaki spletne varnosti menijo, da so nedavni napadi na New York Times podobni preteklim prijavljenim napadom, ki so bili povezani s Kitajsko. Thomas Parenty, svetovalec za računalniško varnost zunanjim podjetjem na Kitajskem, pravi, da njihovi napadi potekajo na podlagi tako imenovanega „spear-phisinga“. Gre za način pridobitve podatkov in gesel prek e-pošte. Na tak način so vdrli že v Googlov sistem, ki je leta 2010 javno obtožil Kitajsko za tovrstne napade. S Parentyem se strinjajo tudi Timesovi preiskovalci. Ti so že pridobili dokaze, ki dokazujejo, da za napadi stoji kitajska vojska.

Razkritje premoženja kitajskega premiera

New York Times je objavil podatke o družinskem premoženju kitajskega premierja Jiabaa, ki naj bi s poslovnimi dogovori zaslužil 2,7 milijard dolarjev. Kitajska je na taka poročanja o njihovih voditeljih še posebej občutljiva. Hekerski napad naj bi bil usmerjen predvsem na avtorja prispevka Davida Barbozo. Prek vdora v sistem so želeli pridobiti podatke o virih informacij, ki jih je uporabil Barboza. Medtem ko so New York Times napadli zaradi prej omenjenega razloga, so v sistem WSJ vdrli zardi tega, ker so želeli preverjati, kako poročajo o Kitajski.

Kitajska zavrača vse obtožbe

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei je za nedavne dogodke dejal, da so ti domnevni napadi neutemeljeni ter da so to neodgovorne obtožbe, ki nimajo trdnih dokazov in zanesljivih rezultatov raziskav. "Kitajska je bila prav tako tarča spletnih napadov, zato imamo v takšnih primerih zakone in predpise, ki prepovedujejo takšna dejanja,“ je še dodal Hong Lei. Njegovi izjavi pa se je pridružil rudi kitajski obrambni minister, ki je povedal, da državna vojska ni nikoli podpirala takšnih akcij.

Večina vdorov ni prijavljenih

Sume omenjenih časopisnih hiš potrjuje tudi raziskava spletnega podjetja Akamai Technologies, ki je ugotovilo, da je bila ena tretjina opazovanih računalnikov napadenih s strani Kitajske.

Strokovnjak za spletno varnost Kevin Mandia, ki je raziskoval tudi vdore v sistem New York Timesa, potrjuje, da je v Združenih državah na tisoče takšnih računalnikov, v katere so vdrli hekerji. "Večina žrtev, kar 90 odstotkov, pa napadov ne prijavi, saj se bojijo, da bodo s tem izgubili zaupanje svojih strank,“ je še dodal Mandia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.