Svet
3725 ogledov

ZDA v objemu polarnega mraza, z vetrom občutek do -50 stopinj

Polarni mraz v Chicagu
1/15
Epa
Donald Trump je vdor mraza označil kot dokaz, da se ozračje ne segreva.

Severni del srednjega zahoda ZDA so danes zajele izjemno nizke temperature, zaradi katerih guvernerji držav in župani mest razglašajo izredne razmere. V Chicagu so temperature zjutraj padle na minus 28 stopinj Celzija in bodo padale še do večera. Hud mraz je zahteval najmanj šest življenj, odpovedali so najmanj 2000 letov.

Promet je prekinjen tudi po cestah in železnicah, mraz pa je v torek in danes vzel najmanj šest življenj, med njimi moškega, ki je zmrznil v svoji garaži v Milwaukeeju. Snežni plug je v Chicagu do smrti povozil drugega, v Indiani pa je življenje mladega para vzela prometna nesreča na zasneženi ledeni cesti.

Šole in javne ustanove zaprte

Po regiji so zaprte šole in javne ustanove, celo poštarji so si za danes vzeli premor in se ne odpravljajo na "dež, ledeni dež in sneg", kot se glasi njihov moto. Obstali so tudi snežni plugi.

Chicago -40 stopinj Slovenija Arso pojasnjuje, kako verjetno je, da tudi nas doseže polarni mraz

Polarni mraz v Chicagu | Avtor: Epa Epa

Po Chicagu krožijo avtobusi, opremljeni z medicinskimi sestrami in toplo hrano, ki pobirajo s cest brezdomce. Župani pozivajo someščane, naj poskrbijo za ostarele, nemočne in brezdomce, pa tudi živali.

Pri minus 32 stopinjah Celzija menda koža zmrzne že po 15 minutah, v Chicagu pa do noči in naprej pričakujejo občutek mraza skupaj z vetrom tja do minus 50 stopinj.

Odpovedali dostave piva, ki zmrzuje v sodih

V torek zvečer je bilo v Fargu v Severni Dakoti minus 35, danes bo po regiji od Severne Dakote, Južne Dakote, Nebraske, Kansasa, Minnesote, Wisconsina, Iowe, Illinoisa, Indiane in Michigana še huje. Med drugim tudi zato, ker so odpovedali dostave piva, ki zamrzuje v sodih.

Sneg Napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka v mesecu februarju

Polarni mraz v Chicagu | Avtor: Epa Epa

Oblasti so zaskrbljene za usodo pripadnikov indijanskih plemen, ki živijo v slabo narejenih barakah, vendar pa so nekateri ljudje vztrajni tudi za ceno življenja. Po severovzhodu Minnesote poteka tekma vzdržljivosti Arrowhead 135, ki jo lahko tekmovalci opravijo s smučmi, kolesi ali tekom.

Polarni mraz se je na kratko premaknil južno od severnega tečaja zaradi toplega zraka, ki je prišel iz Afrike in zmedel vreme na severu, ga razbil na kose in dele mraza potisnil navzdol. Predsednik ZDA Donald Trump je to v enem od svojih tvitov označil kot dokaz, da se ozračje ne segreva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • alen009 10:18 31.januar 2019.

    Škoda besed za tega bedaka.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:17 30.januar 2019.

    LOL... kaki grozni prevod!?!?! "Le kje si globalno segrevanje, ko te potrebujemo?" A to je za vas izjava, da govori o dokazih? Pejte se angleščino učit.

  • jakec1575 21:52 30.januar 2019.

    Ker se zaradi globalnega segrevanja niso spremenili tokovi. vzrok posledica je za Trumpa tezka matematika.