Svet
20 ogledov

Zdravniki bežijo iz bolnišnic

ebola, liberija EPA
V Nigeriji zdravniki in drugo zdravstveno osebje beži iz bolnišnic, ker se bojijo okužbe z ebolo. Svetovna zdravstvena organizacija pričakuje, da bo izbruh trajal še vsaj pol leta.

Najslabše je v bolnišnici Yaba Mainland v Lagosu, ki so jo številni uslužbenci zaradi pritiska družin zapustili. Razmere še poslabšuje stavka zdravnikov, ki sedaj traja že več kot sedem tednov. Zdravstveni delavci, ki so še ostali, sedaj neprestano delajo, da bi pacientom rešili življenje, poročajo nigerijski mediji.

"Vse je očitno zelo strah ebole in nihče ne želi pomagati, kar predstavlja veliko težavo," je povedal zdravstveni komisar v Lagosu Jide Idris in dodal, da so po novici, da je umrla medicinska sestra, nekateri zdravstveni uslužbenci "kar zbežali". V Nigeriji so sicer doslej zabeležili 11 primerov okužbe z ebolo, število mrtvih v Nigeriji pa je naraslo na štiri. 

Poleg Nigerije je sedanja epidemija ebole prizadela še tri druge zahodnoafriške države - Liberijo, Gvinejo in Sierro Leone. V petek zvečer je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razkrila, da so do srede zabeležili 2127 okužb z ebolo in 1145 smrtnih žrtev.

Ključne bodo razmere v Liberiji

WHO pričakuje, da bodo potrebovali vsaj šest mesecev, da bo izbruh ebole v Afriki pod nadzorom. Predsednica organizacije Zdravniki brez meja Joanne Liu je dejala, da se razmere slabšajo hitreje, kot se nanje lahko odzovejo, poroča BBC. Temu pritrjujejo tudi pri WHO, kjer so včeraj opozorili, da je bil izbruh ebole podcenjen. 

Ebola je izbruhnila v Gvineji, kjer pa se razmere umirjajo, zato so sedaj vse moči preusmerjene na druge države, predvsem Liberijo. "Če ne bomo stabilizirali Liberije, ne bomo nikoli stabilizirali regije," je opozorila Liujeva. "Kar se tiče časovnice, ne govorimo o nekaj tednih, ampak o mesecih. Temu cilju moramo biti predani več mesecev, rekla bi, da najmanj šest mesecev, a sem s to napovedjo, zelo optimistična." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.