Svet
6553 ogledov

Zdravniki morajo sprejemati strašne odločitve

Gaza raketiranje otrok Epa
Skrbi in obup se širijo.

Zdravstveni delavci v Gazi morajo zaradi omejenih sredstev sprejemati "grozne odločitve" o tem, komu bodo pomagali, je danes dejal tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Tarik Jasarevi je za Sky News dejal, da je "obupno zaskrbljen" zaradi razmer v Gazi, zlasti v severnem delu pasu. Dejal je, da je v 22 bolnišnicah v Gazi več kot 200 pacientov, in dodal, da je WHO pozvala Izrael, naj pregleda svoj ukaz o evakuaciji celotnega severa Gaze, kjer živi več kot milijon ljudi.

"Pacientov ni mogoče premikati brez nevarnosti za njihovo življenje," je dejal in dodal: "Pomislite na novorojenčke v inkubatorju ali ljudi na respiratorjih ali nosečnice z zapleti." 

"Resnično je težko zahtevati od zdravstvenih delavcev, da ogrožajo svoje paciente s premikanjem. Zdravniki se trenutno soočajo s težkimi odločitvami," je dejal Jasarevi in ​​dodal, da je treba dovoliti dostop do Gaze za dostavo medicinskega materiala tamkajšnjim civilistom.

"Včasih morajo delavci na nujni pomoči sprejemati strašne odločitve, komu pomagati in koga zapustiti," je zatrdil in nato dodal še: "Tudi zdravstveni delavci sami ogrožajo svoja življenja."

Humanitarna pomoč obtičala

Konvoji humanitarne pomoči, namenjeni v Gazo, so medtem obtičali pred zaprtim mejnim prehodom Rafa med Egiptom in palestinsko enklavo. Edini mejni prehod na meji z Gazo, ki ga ne nadzoruje Izrael, je zaprt od torka, humanitarne razmere v Gazi, kjer primanjkuje osnovnih življenjskih dobrin, pa so vse bolj zaostrene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah očividcev so betonski bloki, ki jih je ob začetku izraelskega obstreljevanja namestil Egipt, še vedno na mejnem prehodu Rafa. Po poročanju AFP naj prečkanje meje za humanitarne konvoje v bližnji prihodnosti ne bi bilo načrtovano.

Na letališču v egiptovskem mestu al Arish, približno 50 kilometrov zahodno od Rafe, so že pristala jordanska, turška in letala s humanitarno pomočjo Združenih arabskih emiratov. Pred Rafo naj bi bilo tudi veliko medicinskih potrebščin, ki jih je, da bi lahko zadovoljila zdravstvene potrebe 300.000 ljudi, v Gazo poslala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Humanitarno pomoč je z več kot sto tovornjaki do Rafe poslal tudi Egipt.

Oskrba z vodo ponovno vzpostavljena

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je medtem danes dejal, da je na jugu Gaze znova vzpostavljena oskrba z vodo, kar so nato potrdile tudi izraelske oblasti. 

Ponovno vzpostavitev oskrbe z vodo na jugu Gaze je potrdil tudi izraelski minister za energijo Izrael Kac in dejal, da se bo "zaradi ponovnega dostopa do vode prebivalstvo v Gazi prisiljeno premakniti proti jugu," poroča dpa.

Gaza izraelska vojska Gaza Svet Obeta se apokalipsa: "Bili smo zelo, zelo radodarni s časom!" vojna med Izraelom in Palestino vojna Svet Vse bo odvisno od ZDA, a če to storijo, bo Bližnji vzhod gorel

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • peter25 23:04 15.oktober 2023.

    Izraelski minister razlaga, da je odprta pot proti Egiptu. Novinar ga vprasa ali ni drugih poti. Ta odvrne, da ne...med tem, ga novinar preseneti z izjavo "Kaj pa Izrael! Zakaj ta ne sprejme beguncev iz Gaze?". Zdaj si zamisli, da ...prikaži več je velikost Izraela 22 145 km2, velikost Slovenije je 20 300 km2. V Izraelu sredi puscave zivi 9.4 milijona ljudi. Prevelika rodnost in hkrati boj za prostor. Torta zdalec ne dovolj velika za vse. Bo potrebno iti nazaj v Ukrajino.

  • jakec1575 21:44 15.oktober 2023.

    Nič ni tako, kot nam je predstavljeno v mass medijih. Izrael ne bo uničil hamasa, bo pa uničil in totalno porušil gazo. ter verjetno pobil do 100 tisoč ljudi. vojska pa bo imela tudi sama izgube v ozkih ulicah gaze, ...prikaži več če bo upala vstopit.

  • Kmodri 19:05 15.oktober 2023.

    Odločitve v triaži je vedno grozna! Vsem ne moreš pomagati!