Svet
5934 ogledov

Zdravniki zavrnili zvišanje plač: denar dajte sestram

zdravnik Profimedias
Zdravniki poudarjajo, da je najprej treba poskrbeti za druge zaposlene v zdravstvu.

Več kot 250 zdravnikov v kanadski provinici Quebec se je obrnilo na tamkajšnjo lokalno vlado, naj jim ne zvišajo plač. Denar naj raje namenijo za druge nujnejše zadeve v zdravstvu. 

V pismu so zapisali, da je zvišanje šokantno še posebej glede nato, v kakšnih okoliščinah delajo medicinske sestre in strežnice. "Za zdravstvo je na voljo omejena vsota denarja in več kot ga namenimo zdravnikom, manj ga je za druge zaposlene in izboljšanje dostopnosti storitev pacientom," je za kanadski The Star poudarila Isabelle Leblanc, predsednica skupine zdravnikov, podpisane pod pismo. 

Leblancova je priznala, da je nenavadno, da zdravniki zavrnejo zvišanje. "Mislim, da bodo pacienti imeli več od tega, če bo šel denar v sistem in ne v žep zdravnikov. Nehati moramo uporabljati izgovor, da bi morali biti zdravniki več plačani, ker trdo delajo. Veliko ljudi trdo dela," pravi Leblancova. 

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Minister, pristojen za zdravje v lokalni vladi, je dejal, da bodo denar, če ga zdravniki ne bodo želeli, pametno porabili. Z medicinskimi sestrami so se že pogovarjali o problemu nadur in razmerju med številom pacientov in sester.  

Objavo mlade medicinske sestre, ki je objokana zaključila nočno izmeno, med katero je sama morala skrbeti za več kot 70 pacientov, so delili več kot 56.000-krat. Medicinske sestre poudarjajo, da razmere, kakršne so trenutno, ne morejo iti v nedogled.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 5
  • mph 16:08 01.marec 2018.

    Pri nas bi verjetno prej glasovali, da poberejo komu drugemu, da dajo njim.

  • Janez_53 15:56 01.marec 2018.

    Jaz pa sem že mislil, da se je našim zdravnikom sfuzlalo! No, ko sem prebral članek, sem videl, da ostajamo v kruti realnosti! Ni šans, da se pri nas zgodi kaj takega!

  • leonardo 13:18 01.marec 2018.

    Preden sem prebral, kje se to dogaja, sem pomislil, da je 1.april.