Zdravje
7764 ogledov

Zdravniki že zavračajo izdajanje napotnic

zdravnik Shutterstock Simboliča fotografija.
Izredno stanje v zdravstvenih domovih: prepolne ambulante in zdravniki, ki ne upajo pisati napotnic.

"Če je kaj nujnega, pojdite na urgenco, sicer pa se oglasite čez nekaj dni," tako so v enem od zdravstvenih domov v osrednji Sloveniji nedavno odslovili starejši par, ki je zaradi slabega počutja želel biti pregledan pri svojem osebnem zdravniku. O povečanem številu bolnikov, ki te dni prihajajo k osebnemu zdravniku, poročajo iz številnih zdravstvenih domov. Dnevno naj bi osebni zdravniki obravnavali tudi po več kot 70 pacientov. Eden od razlogov je večji naval bolnikov, saj se pojavi gripe in okužb dihal še ne zmanjšujejo.

Čakalnica Preverili smo Zdravje Preverili smo: Kaj se dogaja z respiratornimi boleznimi med Slovenci?

Drugi razlog za povečan naval na ordinacije družinskih zdravnikov je uveljavitev novele Zakona o pacientrovih pravicah. Ta je začel veljati 21. januarja, razveljavlja pa vse napotnice, ki so bile napisane pred 7. januarjem, vendar še niso bile aktivirane. Bolniki, ki imajo torej doma napotnico izdajo pred 7. januarjem in se z njo še niso naročili na nadaljnjo obravnavo, morajo dobiti novo. Družinski zdravniki imajo tako še dodatno delo z bolniki, ki se vračajo bolnikov zaradi zapadlih napotnic.

"Smo v izrednem stanju, ki ga moramo preživeti"

"Smo v izrednem stanju, vendar gre za prehodno obdobje, ki ga moramo preživeti," pravi državna sekretarka Ana Medved. "A če želimo začeti urejati sistem, če želimo začeti urejati dolge čakalne vrste, pač moramo enkrat začeti," pravi Medvedova, ki pričakuje, da se bodo izredne razmere v mesecu ali dveh uredile.

Zdravnica napotnice ni upala napisati

Vendar pa stanje v ambulantah družinskih zdravnikov ni izredno samo trenutno, zaradi novega ukrepa, ki ga uvaja ministrstvo za zdravje in predvideva finančno kaznovanje tistega, ki je bolnika napotil k specialistu, če se ta napotitev izkaže kot neustrezna. MMC je poročal o primeru bolnice, ki je prišla na operacijo zoba, na katero je čakala dve leti, tam pa so ugotovili, da je napotnica neveljavna. Novo napotnico bi lahko dobila od osebne zobozdravnice, ki je bila odsotna ali od družinske zdravnice, ta pa je ni želela napisati, češ, da ne gre za njeno področje in se boji tvegati, da bo finančno kaznovana. 

Ukrep sankcioniranja tistih, ki neupravičeno izdajo napotnico, je zapisan v novem splošnem dogovoru za zdravstvo, ki bo uveljavljen v kratkem. Ukrep torej še ne velja. Predvideva pa, da bodo zdravniki specialisti nadzorovali izdaje napotnic osebnih zdravnikov in presojali, ali je bila napotitev potrebna in ali je bila stopnja nujnosti primerno določena.

18. odstavek 24. člena Splošnega dogovora za pogodbeno leto 2018: "Če je pristojni razširjeni strokovni kolegij za določeno specialnost potrdil kriterije in merila za določanje ustrezne stopnje nujnosti za določene preglede oziroma indikacije za napotitev na pregled, zdravnik pa ob izvedbi pregleda ugotovi, da izdajatelj napotne listine teh kriterijev ni upošteval, se strošek pregleda zaračuna izvajalcu, ki je napotno listino izdal."

Medvedova: Ne bomo zaračunavali posameznikom

"Ne gre za nobeno kaznovalno politiko," poudarja Medvedova in poudarja, da bodo za neupravičeno storitev pri specialistu zaračunali zdravstvenemu zavodu in ne zdravniku posamezniku. "Če se na sekundarni ravno izvajajo storitve, ki bi se morale izvajati že na primarni ravni, se zaračuna zdravstvenemu zavodu," razlaga Medvedova. 

"To je poniževalno do stroke"

Zdravniki družinske medicine v odprtem pismu poudarjajo, da je "omenjeni člen je poniževalen do stroke družinske medicine kakor tudi do vseh drugih medicinskih strok in s tem do vseh zdravnikov in zobozdravnikov v Sloveniji, ki delajo strokovno in za svojimi odločitvami tudi stojijo."

Koordinativno telo družinske medicine je zahteval odpravo spornega člena. "Če naj postane kaznovalna politika sekundarnih in terciarnih kliničnih strok osnova za usmerjanje stroke družinske medicine in ostalih strok primarnega zdravstvenega varstva, je bolje, da specialisti na sekundarnem in terciarnem nivoju triažirajo sami in lahko ukinemo »vratarsko« vlogo specialistov družinske medicine in ostalih specialistov (primarnih ginekologov, pediatrov in zobozdravnikov)," pravijo družinski zdravniki. 

Po neuradnih podatkih zdravnikov družinske medicine naj bi bilo neustreznih napotitev od šest do sedem odstotkov. Če je bilo v decembru dnevno izdanih 17.000 e-napotnic, bi teh šest do sedem odstotkov pomenilo, da je bilo dnevno neustreznih napotnic 1100. Na mesečni ravni pa ob 251.740 e-napotnicah, izdanih v decembru, to pomeni 16.400 napotnic, je danes navedla državna sekretarka.

Družinski zdravniki: Za bolnike je lahko tudi usodno

Družinski zdravniki poudarjajo tudi, da je problem čakalnih dob potrebno reševati vsebinsko in ne na plečih bolnikov. "Le-ti bodo namreč ob uveljavitvi spornega člena največ izgubili, saj bodo ravno zaradi strahu pred kaznijo številni bolniki napoteni neustrezno, kar pa bo lahko za paciente tudi usodno. Strokovno odločanje zdravnika ne sme temeljiti na strahu, ampak na skrbi za bolnike z upoštevanjem bolnikovih in družbenih okoliščin."

Da bi zdravnikom splošne medicine olajšali odločitev o potrebnih nadaljnjih postopkih pri določenem pacientu, ministrstvo uvaja tudi e-posvet, storitev, ki osebnemu zdravniku omogoča komunikacijo s specialistom, ki mu svetuje ali je potrebna napotitev naprej. 

Ministrstvo: Gre le za pilotni projekt

Na ministrstvu za zdravje ne priznavajo, da je ukrep slabo zamišljen pač pa, da je slabo komuniciran. Ukrep namreč z uveljavitvijo dogovora ne bo veljal za vse specialnosti in za vse stopnje nujnosti, pač pa bo poskusni prijekt leto dni tekel na revmatologiji in bo veljal le za stopnjo nujno. Razširjeni strokovni kolegij (RSK) za revmatologijo bo pripravil kriterije, kdaj naj osebni zdravniki izdajo napotnico nujno, ko bodo ti usklajeni z RSK za družinsko medicino, bodo z njim seznanili zdravnika primarne ravni, se bo pilotni projekt lahko začel. To bo predvidoma v drugi polovici leta.

Manj napotnic nujno, več napotnic zelo hitro

V zadnjih desetih letih se je število napotitev s stopnjo nujnosti ena na kliničnem oddelku za revmatologijo povečalo za 80 odstotkov, je danes povedal predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Matija Tomšič. Upa, da bo število napotnic s stopnjo nujno zaradi novih ukrepov, torej dodatnih navodil osebnim zdravnikom in možnosti sankcioniranja neutemeljenih napotitev, upadlo, povečalo pa se bo število napotnic s stopnjo nujnosti zelo hitro po kateri mora biti pacient obravnavan v roku 14 dni. 

"Urgentno je le eno samo stanje"

"V revmatologiji pa je le eno urgentno stanje, gigantocelični arteritis, ko bolniku grozi izguba vida. Bolnikov s to diagnozo je letno približno 35, v urgentni revmatološki ambulanti jih pregledajo 2500 do 2600 letno," stanje na revmatologiji ponazarja Tomšič. "Razlogov za tako povečano število napotitev je več, premalo denarja, premalo zdravnikov in nezaupanje bolnikov v zdravnike. Če narediš napako, si takoj na prvi strani časoipisa in zdravniki se tega bojijo, zato za vsak slučaj pošljejo naprej ... To naredijo iz svoje stiske in to naredijo za bolnika. V resnici je treba to optimizirati," še pojasnjuje Tomšič. "Jezi pa nas, ko nekdo pride v ambulanto z napotnico nujno in pravi, da ga že pet let boli desni kolk in tri leta levi."

 

 

 

 

 

Komentarjev 21
  • Jožef Koprivnikar 16:56 01.marec 2018.

    In kdo bo plačal če ima zdravnik koncesijo kot družinski zdravnik v najetih prostorih ? Tisti ki odaja prostor? S tem želijo zmanjšati čakalne dobe, res pa je da so posamezniki ki zaupajo le specialistu.Celo več različnih mnenj želijo posamezniki ...prikaži več ki ne zaupajo prvim ugotovitvam. včasih tudi upravičeno saj ima za pacienta zdravnik vse manj časa, vse preveč pa ga porabi za administracijo.

  • miki1234 12:54 22.februar 2018.

    svijnja gnila. glavno da je za svojo rit poskrblea ko je blo treba. brez napotnice in takoj pod urgentno na preiskave zaradi tiste mini igrene ki jo je imela.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 08:23 22.februar 2018.

    Bravo,zdaj so še zdravnike prestrašili čeprav so itak za en kurac.Tale Milojka mora biti pod drogo, drugače si človek nemore zamisliti te neumnosti.