Zdravje > Aktualno
2794 ogledov

Preverili smo: Kaj se dogaja z respiratornimi boleznimi med Slovenci?

Čakalnica Profimedias
Ponekod tudi 30-odstotni porast obolenj. Kaj nas čaka v prihodnjih tednih in kdaj bo konec?

V Zdravstvenem domu Novo mesto v zadnjih tednih opažajo občuten porast respiratornih infektov pri predšolskih otrocih, kjer je veliko okužb z respiratornim sincicijskim virusom, kar ima za posledico bronhiolitis.

“Opažamo še vedno dosti bolnih otrok in šolarje z gripo ter angino. Ker so pred nami šolske počitnice, pričakujemo zmanjšanje števila obolelih pri šolskih otrocih, saj so v tem času prekinjeni šolski kontakti,” pojasnjujejo. Dodajajo, da pri odrasli populaciji zaenkrat ne opažajo povečanega števila obolelih.

Pestro tudi na Obali

“Iz razpoložljivih poročil, ki jih tedensko pripravljamo glede pojavnosti gripe in ostalih respiratornih bolezni ter po pogovorih z zdravniki, opažamo da so le-te še vedno v porastu,” nam je sporočila pomočnica direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu Izola Maja Praček. Obenem je dodala, da ne morejo oceniti, ali so na višku: “Takšno oceno lahko podamo šele, ko se opazi trend upadanja omenjenih bolezni.”

“Kot vsako leto ob temu letnemu času, tudi sedaj opažamo porast vseh virusnih infektov, ki povzročajo bolezni zgornjih dihal, prav tako tudi gripe. Ker so se začele šolske počitnice, upamo, da bo zaradi tega manj prenosa okužb med ljudmi,” pa pravi strokovna direktorica v Zdravstvenem domu Koper dr. med. Ljubica Kolander Bizjak.

"Ne zmanjšuje se" 

“V ZD Maribor beležimo za približno trideset odstotkov povečano število respiratornih infektov in drugih gripi podobnih bolezni,” nam je sporočil pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu Maribor Aleksander Jus.

Gripa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pravi, da se situacija še ne umirja, v naslednjem tednu pričakujejo, glede na vremensko napoved, še nekoliko povečan obisk pacientov in razvoj respiratornih bolezni. “Po predvidevanjih in izkušnjah iz preteklih let, pa se običajno situacija umiri do konca meseca marca,” pravi.

Da se pojavi gripe in respiratornih okužb še ne zmanjšujejo, opažajo tudi v Ljubljanskem kliničnem centru.

Najverjetneje dosegli vrh

“V povprečju se je znižalo število obiskov v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zaradi gripoznih obolenj in drugih akutnih okužb dihal,” je pojasnila izr. prof. dr. Maje Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Dodaja pa, da lahko še vedno narašča število sprejemov v bolnišnico zaradi težjih okužb dihal kot sta na primer pljučnica ali bronhiolitis. Števila sprejemov sicer na NIJZ ne spremljajo sproti.

Po poročilu NIJZ je incidenca pojavljanja gripi podobne bolezni v sedmem tednu tega leta še nekoliko upadla. Okužbe z virusi influence so potrdili v vzorcih odvzetih bolnikov iz vseh slovenskih regij.

Skupno so influence dokazali v 31 odstotkih testiranih vzorcev, kar je nekaj več kot prejšnji teden. Enako kot prejšnji teden je tudi število dokazanih okužb z RSV.

Od drugih virusov, ki povzročajo obolenja, je bilo po podatkih NIJZ največ rinovirusov (deset odstotkov).

V Evropi je sicer po njihovih podatkih incidence gripi podobne bolezni najverjetneje dosegla vrh, nekoliko pa še narašča na vzhodu. Višek naj bi sezona dosegla tudi v ZDA in Kanadi.

“V naprejšne ocene so negotove, običajno število obolelih upade po začetku šolskih počitnic,” pojasnjuje Maja Sočan. Izkušnje po njenih besedah kažejo, da se sezone največkrat zaključijo v drugi polovici marca.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice