Zdravje
13053 ogledov

Zastarele napotnice ne bodo več veljavne

Zdravniška napotnica Boštjan Tacol
Če imate doma stare napotnice ali delovne naloge, se morate na pregled, poseg ali drugo storitev naročiti še ta teden.

"Predvidevamo, da ima veliko število pacientov doma še neizkoriščene napotnice ali delovne naloge. Paciente, ki imajo izdano napotno listino, torej napotnico ali delovni nalog s stopnjo hitro ali redno, izdano pred 7. januarjem, morajo te napotnice in naloge do 21. januarja 2018 predložiti izvajalcem," pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. "Če pacienti teh napotnic, izdanih pred 7. januarjem ne bodo predložili izvajalcem, oziroma se naročili, ta listina ne bo več veljavna!" opozarja Medvedova.

Spremembe v poslovanju z napotnicami

V nedeljo, 21. januarja, se bosta začela uporabljati novela zakona o pacientovih pravicah in pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov, ki za bolnike in izvajalce prinašata več novosti, zlasti na področju urejanja čakalnih dob in seznamov. Zakon prinaša več sprememb v praksi poslovanja z napotnicami.

Zdravstvo Kritike Zdravje Sprememba, ki pa ne bo skrajšala čakalni vrst?

Bodite pozorni na datume na napotnicah!

"Zagotovo se bo kateremu od pacientov zgodilo, da bo tole spregledal in ne bo unovčil te svoje napotnice ali naloga in tukaj in sedaj izvajalce pozivam, naj izdajo novo napotnico ali nalog," še poziva Medvedova in paciente opozarja, naj bodo tudi v prihodnje pozorni na datume na napotnicah. Napotnica z oznako hitro ali redno, bo veljavna le 14 dni. "To pomeni: če dobite napotnico 1. januarja, se morate do 15. januarja naročiti. Če tega ne naredite, napotnica ni več veljavna."

Za napotnico s stopnjo nujnosti nujno (torej 1), bo po 21. januarju veljal rok za predložitev 24 ur. "To pomeni, da če dobite napotnico s stopnjo nujno ob štirih zjutraj, jo morate unovčiti do 4h zjutraj naslednji dan," ponazarja Medvedova. Napotnice s stopnjo zelo hitro, bo potrebno unovčiti v roku pet dni.

Nova napotnica zelo hitro

Napotnica zelo hitro se bo uporabljala tudi pri sumu na maligno obolenje, dopustni čas čakanja pa bo 14 dni. Napotnice s stopnjo nujnosti nujno, hitro in redno, ostajajo v veljavi. Pri stopnji nujno mora biti pacient obravnavan v 24-ih urah, hitro v treh mesecih in redno v pol leta.

Črtanje čakajočih iz seznamov

Po novem bodo izvajalci s čakalnih seznamov črtali bolnike, ki za operativni poseg niso zmožni ali ga zaenkrat ne želijo opraviti. "Takšen bolnik, ki bi bil črtan s čakalnega seznama, bi lahko pozneje ob izpolnjevanju pogojev lahko prišel prej na vrsto," pravi Katarina Kralj z direktorata za zdravstveno varstvo.

Pacienti, ki ne bodo prišli na pregled, bodo sankcionirani

Prav tako bodo mesto na čakalnem seznamu izgubili tisti, ki neupravičeno ne bodo prišli na dogovorjeni termin. Po novem se bo pacient za izostanek lahko opravičil le enkrat in to 10 dni pred naročenim terminom. Če tega ne bo storil, njegova napotnica ne bo več veljavna, na čakalni seznam pa se bo lahko uvrstil šele po treh mesecih. Zakon predvideva tudi izjeme, kot so nenadna bolezen ali smrt v družini.

zdravnik, čakalnica Čakalne vrste Zdravje "Imamo tudi take, ki devetkrat odpovejo operacijo"

V primeru predolge čakalne dobe ...

Nove naloge čakajo tudi izvajalce, ki bodo moralo, v primeru, da bo pri njih čakalna doba nedopustno dolga, poiskati izvajalce, ki imajo krajše čakalne dobe. Če dovolj kratke čakalne dobe ne bo pri nobene od izvajalcev v Sloveniji, bo moral zdravnik, oziroma medicinska sestra pacientu možnosti zdravljenja v tujini.

zdravstvo novosti Zdravje V ambulanti bomo lahko čakali največ pol ure

 

 

Komentarjev 1
  • Skipi 20:26 16.januar 2018.

    Izvajalec bo moral v primeru, da bo pri njih čakalna doba nedopustno dolga, poiskati izvajalce, ki imajo krajše čakalne dobe. Ha ha me zanima kako bo to zgledalo v praksi, tako kot sedaj ko se prideš naročit in ti reče ...prikaži več "Pri nas se čaka nad dopustno čakalno dobo pojdite drugam, ostale boste našli na internetu". In za njih je zadeva končana.