Zdravje
8667 ogledov

"Imamo tudi take, ki devetkrat odpovejo operacijo"

zdravnik, čakalnica Žurnal24 main
Neodgovorne bolnike čakajo sankcije.

Poleg povečanja napotovanj na specialistične preglede, so glavni razlogi za nerazumne čakalne dobe v slovenskem zdravstvu po ugotovitvah ministrstva za zdravje, neurejeni čakalni seznami. 

V obdobju od 2006 do 2017 so se napotitve družinskih zdravnikov k specialistom povečale za 30 odstotkov, kar pomeni, da so se seznami čakajočih podaljšali za 200 tisoč ljudi.

Zdravstvo Kritike Zdravje Sprememba, ki pa ne bo skrajšala čakalni vrst?

84 odstotkov čakajočih jih sploh ne bi moglo na operacijo

V bolnišnici Valdoltra, ki je specializirana za ortopedske operacije, so poleti nedopustno dolgo, več kot 12 mesecev, čakali 404 pacienti. Po analizi seznama so ugotovili, da jih je kar 341 takih, ki pravzaprav ne bi mogli biti operirani, bodisi zato, ker za poseg niso sposobni bodisi zato, ker imajo za to, da ne morejo na poseg, določene svoje razloge ali pa čakajo na ambulantni pregled. "84 odstotkov čakajočih torej ni bilo pripravljenih na poseg," opozarja državna sekretarka Ana Medved.

Izvajalci zdravstvenih storitev morajo z 21. januarjem imeti prečiščene čakalne sezname, ki bodo odražali realno čakajoče na zdravstvene storitve in ne bodo vključevali tistih, ki niso sposobni za operacijo.

"Po analizi čakajočih smo ugotovili, da je najbolj kritična skupina tistih, ki čakajo na poseg, pa zanj niso sposobni. Teh je okoli 50 odstotkov," razlaga direktor bolnišnice Radoslav Marčan. Vsi pacienti, ki so nesposobni za poseg, so dobili svojega skrbnika, kar jim omogoča tudi novela zakona o pacientovih pravicah. Ko je pacient sposoben za poseg, ga prednostno uvrstijo na čakalni seznam. "Priliv na čakalne sezname se je stabiliziral," pravi Marčan.

Zdravniška napotnica Zdravje Pošlješ jim napotnico, nato pa še mesece čakaš na datum

Pregled zavrnejo zaradi bližajočih praznikov

Težave s čakalnimi seznami povzročajo tudi pacienti, ki bi sicer lahko prišli na poseg, pa tega ne želijo iz svojih osebnih razlogov. Zelo pogosto se to dogaja pred novoletnimi prazniki, pravi Medvedova. V bolnišnici Jesenice so tako na operacijo v okviru dnevne bolnišnice (poseg opravijo v enem dnevu) poklicali 81 pacientov, le sedem jih je sprejelo termin. Pri večini, ki niso želeli na poseg, je bil razlog ravno to, da so jih na pregled poklicali pred prazniki.

V hospital, torej na poseg, zaradi katerega bi bilo v bolnišnici treba ostati več dni, so poklicali 110 bolnikov, ki so čakali na pregled, odzvalo se jih je le 25. Tudi v tem primeru je bil glavni razlog bližajoči se prazniki, poleg tega pa tudi čakanje na predoperativne preiskave, ki lahko trajajo več mesecev, če izvajalca ne more zagotoviti bolnišnica, razlaga Medvedova.

Z januarjem se bo pacient, ki je naročen na pregled ali poseg, brez navedbe razloga lahko opravičil le enkrat, deset dni pred določenim datumom. Če tega ne bo storil, bo črtan s seznama. 

"Imamo tudi take, ki devetkrat odpovejo operacijo, pa še vedno hočejo biti v čakalni vrsti. Seveda so tudi taki, ki imajo za odpoved objektivne razloge, kot so bolezen, smrt v družini, z vsemi se skušamo dogovoriti," pravi direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič.

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki nov zakon Slovenija Zakon o pacientovih pravicah: bodo onkološki bolniki čakali dlje?

Sankcije za paciente, ki se ne opravičijo

Novela zakona o pacientovih pravicah navaja, da se lahko pacient, ki je naročen na pregled ali poseg, brez razloga opraviči le enkrat, in to samo pri hitri in redni stopnji nujnosti, in to deset dni pred posegom. Če tega ne naredi pravočasno, lahko ima za posledico prepoved vpisa v čakalni seznam za tri mesece. "Seveda pa so v noveli tudi varovalke za primer, da je to edini izvajalec te zdravstvene storitve," poudarja Katarina Kralj z direktorata za zdravstveno varstvo.

Razveljavljena tudi napotnica

Na čakalnih seznamih bodo po novem le pacienti, ki se strinjajo z izvedbo storitve in katerih zdravstveno stanje omogoča storitev, na katero so naročeni. Če ta dva pogoja nista izpolnjena, se pacient črta s čakalnega seznama, veljati pa preneha tudi njegova napotna lista, je navedeno v noveli zakona. "To seveda ne bo pomenilo, da do storitve ne bomo prišli, bo pa pomenilo, da bomo po napotnico prišli šele takrat, ko bomo zares odločeni, da jo želimo," pojasnjuje Kraljeva.

 

 

 

Komentarjev 8
  • konrad31 13:12 22.januar 2018.

    noben pa ne pove kolikokrat so zdravniki prestavili operacijo in to ko je bolnik že leža v bolnici in cel dan tešč, pišejo in vodijo evidenco samo za tisto kar gre njim v korist ostalo pa zamolčijo in/ali ne objavljajo, ...prikaži več idite čez mejo, ni nobenih naročanj in nobenih vrst, naročanje ustreza samo medicinskemu osebju, da si lahko vzamejo za sebe več časa

  • ode 08:22 14.december 2017.

    Največ bolnikov preglede ali posege odpove, ker prej umrejo.

  • mph 22:48 13.december 2017.

    Jih poznam dovolj tudi v sorodstvu, npr. teta, ki se je vedno znova "ustrašila" zadnji hip posega in sem moral jaz klicat, da jo prenaročim, to je počela 2 leti dokler ji nisem rekel, da jo tokrat zadnjič prenaročam. Poznam ...prikaži več več sester, prijateji ... pa nanese debata občasno....prazniki in to, točno tako. Pa pacienti se lahko oz. so se lahko vpišejo v več bolnišnic, potem pa so nekje pregledani, drugje pa ne odpovejo. No, tukaj seveda šlamparija sistema, da to avtomatično nekako ne ureja. Itn.