Zdravje
3575 ogledov

Zdravniki, ki bodo bolnika neutemeljeno poslali k specialistu, bodo morali strošek pregleda kriti sami

Zdravniška napotnica Boštjan Tacol
Zdravnike, ki bodo izdali napotnice pod stopnjo nujno ali zelo hitro, lahko doleti denarna kazen, če specialist meni, da je bila tovrtsva napotitev neutemeljena.

Kot smo poročali, ministrstvo za zdravje načrtuje nadzor zdravnikov, ki paciente napotujejo na specialistične preglede. Zdravniki specialisti morajo po pregledu pacienta na elektronski napotnici označiti, ali je bila napotitev družinskega zdravnika k specialistu utrmeljena ali ne, oziroma ali je bila stopnja nujnosti ustrezno določena.

Število napotitev k specialistom naj bi se v desetih letih povečalo za 30 odstotkov.

"Preverjanje ustreznosti napotovanja velja samo za stopnjo nujno in zelo hitro. Najprej samo za področje revmatologije, v prihodnjem letu v urgentnih centrih. Za ostale specialnosti, ko bodo RSK pripravili kriterije in merila," je danes pojasnila državna sekretarka Ana Medved. 

Ob "neustrezni" napotitvi finančna kazen za zdravnike

Na ministrstvu za zdravje so konec januarja na vprašanja Žurnala24.si zagotovili, da sankcije za zdravnike, ki neutemeljeno napišejo napotnico, niso predvidene in da je namen zbiranja tega podatka pridobiti pregled nad deležem neustreznih napotitev.

Ultrazvok Nadzor Zdravje Ministrstvo v nadzor izdajanja napotnic

Že čez nekaj dni pa se je izkazalo, da trditve ministrstva ne držijo, saj je ministrica Milojka Kolar Celarc ob sprejemu splošnega dogovora za zdravstvo, v katerega je implementirana določba, sporočila, da "po novem obstaja možnost, da bo strošek pregleda, ki bo posledica strokovno neustrezne napotitve, obračunan zdravniku, ki je izdal napotnico".

24. člen Splošnega dogovora za pogodbeno leto 2018: (18) Če je pristojni RSK za določeno specialnost potrdil kriterije in merila za določanje ustrezne stopnje nujnosti za določene preglede oziroma indikacije za napotitev na pregled, zdravnik pa ob izvedbi pregleda ugotovi, da izdajatelj napotne listine teh kriterijev ni upošteval, se strošek pregleda zaračuna izvajalcu, ki je napotno listino izdal.

Pod nujno za staro poškodbo

Državna sekretarka Medvedova je danes sicer zagotovila, da s to določbo "ne želijo kaznovati ali iskati dlake v jajcu, ampak preprečiti ekscese, ki se pojavljajo, kot so denimo prazne napotnice in napotovanje pod nujno stopnjo za staro poškodbo," kljub temu pa je ukrep povzročil precej nelagodja med zdravniki.

"Ukrep bi se mi zdel smiseln, če bi specialist o ustreznosti napotitve odločal preden opravi pregled in vse dodatne preiskave, torej na podlagi podatkov, kot jih ima zdravnik, ki je pacienta napotil na preiskavo. Če bi torej pred tem ugotovil, da napotitev ni ustrezna, bi lahko tudi zavrnil pregled in nadaljnjo obravnavo pacienta. Po tem, ko opravi vse preiskave in analize pa to nima smisla," je povedal Igor Muževič, predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um.

Zdravniška zbornica: Ukrep lahko škodi bolnikom

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je vlado pozvala, naj sklep razveljavi, opozorili pa so tudi, da je ukrep lahko škodljiv za bolnike. "Zdravnik bo v strahu pred kaznijo, ki lahko sledi domnevno napačnemu napotovanju, verjetno res manjkrat napisal napotnice, pri tem pa lahko spregleda kakšen pomemben znak bolezni, ki bo za pacienta lahko tudi usoden," je poudarila predsednica ZZS Zdenka Čebašek - Travnik.

Čebašek-Travnikova opozarja tudi, da je nemogoče pripraviti tako enoznačna merila, da bi jih lahko zdravniki na sekundarni ravni brez dvoma upoštevali kot podlago za presojo, ali naj napotnico označijo kot nepotrebno in bi v ZZZS družinskemu zdravniku izstavili račun za opravljeno specialistično storitev.

Revmatologi pripravljeni na nadzor

Na ministrstvu analize glede neustreznih napotitev nimajo, so pa jih, kot pojasnjujejo, pred kratkim obvestili o visokem deležu neustreznih napotitev ravno na urgentno revmatološko ambulanto. Zato bo tudi področje revmatologije prvo, na katerem bodo preverjali ustreznost napotitev.

Revmatologi so tako že pripravili merila, katere napotitve pod stopnjo nujno in zelo hitro so upravičene in katere ne. Kot je povedala Medvedova, so revmatologi v UKC Ljubljana tudi pripravljeni na izvidu oziroma napotnici označiti, da je bila napotitev neustrezna.

Čakalnica na urgenci Ukrepi "na pamet" Zdravje Zato so čakalne dobe predolge in prek dopustne meje
Komentarjev 8
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 06:48 14.februar 2018.

    Tem se je čisto zmešalo.To pa pride ven ko voliš kretene novince.Takšne nesposobne vlade nismo doživeli od rojstva naše države.Sem mislil da smo z Bratuškovo dosegli poden,ampak Cerar je pa totalna katastrofa.

  • mph 21:33 13.februar 2018.

    Prvo vprašanje, kdo bo ocenjeval specialiste? Drugo ... a bodo specialisti ocenjevali POTEM, ko so naročili 99 preiskav ali ko so vizuelno pregledali ali potipali pacienta? Da niti ne govorimo, da zato pa so specialisti, če splošnega presega znanje. In ...prikaži več še je neumnosti tukaj.

  • Jožef Koprivnikar 21:26 13.februar 2018.

    Vsekakor bo ta odločitev na bližnjih volitvah pripomogla k lažji odločitvi koga bomo volili.Zanimivo, prav zaradi sprememb pri izdajanju napotnic je ta predlog zadosten.