Svet
14 ogledov

Združeni narodi ostro proti Vatikanu

Vatikan EPA
Komite svetovne organizacije je v zasliševanjih v zvezi s primeri pedofilije v duhovniških vrstah izrazil mnenje, da gre pri takšnih zlorabah za mučenje.

Odbor organizacije Združenih narodov je te dni zasliševal predstavnike Vatikana v zvezi s primeri pedofilije med duhovniki, ki naj bi jo Rimskokatoliška cerkev sistematično prikrivala oziroma težavo reševala neučinkovito.

Pedofilija je mučenje

Posebej zanimivo je, da je vatikanske predstavnike zasliševal odbor proti mučenju, ki v to kategorijo zdaj postavlja tudi pedofilijo. Mednarodno konvencijo o prepovedi mučenja in krutega oziroma nečloveškega postopanja proti ljudem so podpisali leta 2002, zdaj pa jim predstavniki odbora očitajo, da gre pri pedofilskih napadih za mučenje, saj "posilstvo pušča hude fizične in psihološke posledice".

Vatikan: "Stanje je stabilno"

Vatikan se je na zaslišanjih sicer zagovarjal s trditvami, da so stanje stabilizirali in v zadnjih desetih letih celo zmanjšali število primerov pedofilije med duhovniki, kar je posledica bolj organiziranega nadzora s strani Svetega sedeža in lokalnih škofij.

Poleg manj prepričljivih argumentov so se predstavniki Vatikana skušali zagovarjati tudi z neokusnim argumentom, da je bila konvencija podpisana izrecno za Vatikan in ne za Rimskokatoliško cerkev na splošno.

Vatikanski veljaki so na zaslišanju dodali še, da ni pravično izpostavljati rimskokatoliških duhovnikov, ko pa je po svetu "na milijone" otrok, ki jih zlorabljajo ljudje "najrazličnejših poklicev".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.