Svet
1175 ogledov

Že druga smrt otroka. Ostre kritike Trumpovi vladi.

Zloraba Profimedias
8-letnik končal žalostno pot v priporu ameriške carinske službe.

V priporu ameriške carinske in mejne službe je v torek umrl osemletni Felipe Gomez Alonzo iz Gvatemale, vzrok smrti pa še ni znan. Carinska in mejna služba je sporočila, da so fanta v ponedeljek odpeljali v bolnišnico v Almogordu v Novi Mehiki, ker je kazal znamenja bolezni. Postavili so mu diagnozo prehlada in vročine, mu dali antibiotik in sredstvo proti bolečinam ter ga po 90 minutah opazovanja vrnili v pripor.

Isti večer so ga spet sprejeli v bolnišnici, ker se mu je stanje poslabšalo, kmalu po polnoči v torek zjutraj pa je umrl.

Zunanje ministrstvo Gvatemale je sporočilo, da je otrok skupaj s 47-letnim Agustinom Gomezom prišel v ZDA 18. decembra pri teksaškem El Pasu, nakar so ju zaprli v 145 kilometrov oddaljenem Almogordu. Nameravala sta iti do Tennesseeja.

Donald Trump Vojna na foteljih Svet Trump pobesnel v ovalni pisarni

Ostre kritike Trumpovi vladi

Sredi decembra je v priporu v El Pasu umrla 7-letna deklica iz Gvatemale in sicer zaradi dehidracije in lakote. Njeno truplo so vrnili v Gvatemalo, pogreb pa je bil v torek.

Demokratski kongresniki in organizacije za človekove pravice so ostro kritizirale ameriško vlado pod vodstvom Donalda Trumpa zaradi ravnanja z otroki v priporu.

Posebni poročevalec ZN o človekovih pravicah migrantov Felipe Gonzalez je v ponedeljek dejal, da ameriška vlada z zapiranjem otrok zaradi imigracijskega statusa krši mednarodno pravo.

Demokratka Xocitl Torres Small, ki bo od januarja v zveznem kongresu namesto republikanca zastopala okrožje, ki zajema območje okrog Almogorda, je sporočila, da je smrt otroka v varstvu zvezne vlade neopravičljiva.

Zahteva takojšnjo in podrobno preiskavo in več sredstev za zdravstvo na meji. "Namesto, da bi takoj pomagala otrokom in zavarovala mejo, je oblast izsilila zaprtje vlade zaradi zidu," je sporočila demokratka.

Donald Trump Svet Tako je Trump otroku uničil božič

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Skipi 10:08 26.december 2018.

    Bodo plačali po 500 milijonov dolarjev za vsakega kot oni zahtevajo od severne Koreje.