Svet
14 ogledov

Železna lady proti mehaniku

Julija Timošenko je 3. marca dobila nezaupnico v parlamentu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V drugem krogu predsedniških volitev v Ukrajini se bosta pomerila proruski Viktor Janukovič in premierka Julija Timošenko. Sedanji predsednik Juščenko je doživel bridek poraz.

Po rezultatih vzporednih volitev, ki so jih mediji v državi objavili po zaprtju volišč, je opozicijski voditelj Viktor Janukovič prejel 31,5 odstotka glasov, Julija Timošenko, ki je bila poleg Juščenka ena od junakinj "oranžne revolucije", s katero se je država odprla Zahodu, pa 27,2 odstotka.

Sedanji predsednik Viktor Juščenko je prejel le šest odstotkov glasov. Drugi krog volitev bo 7. februarja. V taborih obeh vodilnih so izrazili zadovoljstvo nad rezultati in že razglasili, da bo njihov kandidat zmagovalec drugega kroga.

Na današnjih predsedniških volitvah v Ukrajini je sicer od 7. do 19. ure lahko sodelovalo 36,5 milijona volivcev, odprtih pa je bilo 38.000 volišč. Volitve so potekale mirno, volilna udeležba pa je bila na ravni predhodnih volitev, je sporočila volilna komisija.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za volitve je veliko zanimanje tudi med tujimi opazovalci. Volitve spremljajo opazovalci Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, Parlamentarne skupščine zveze Nato, Evropskega parlamenta in urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR).

Besede eno, ruska stvarnost drugo
Timošenkova, ukrajinska železna lady, je v zadnjih dneh pred današnjimi volitvami obljubila, da bo v primeru zmage Ukrajino v petih letih popeljala v Evropsko unijo. Janukovič, ki v zmagi vidi sladko maščevanje za ponižanje, ki ga je doživel v oranžni revoluciji, pa obljublja, da bo v primeru izvolitve na položaj v državo vrnil demokracijo.

 Ne glede na to, kdo bo postal četrti ukrajinski predsednik, ukrajinski analitiki ocenjujejo, da bo največja zmagovalka predsedniških volitev v Ukrajini Rusija - v Kijevu so namreč spoznali, da brez velikega ruskega medveda ne gre. Tako Timošenkova kot Janukovič sta namreč že dala vedeti, da si bosta prizadevala za boljše odnose z Rusijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.