Svet
3189 ogledov

Želijo ubiti Trumpa, grozijo tudi Evropi

Amir Ali Hajizadeh Epa Amirali Hadžizadeh.
V Iranu še vedno kujejo maščevanje.

Iran še vedno želi umoriti nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi ameriške likvidacije iranskega generala Kasema Solejmanija leta 2020, je danes dejal poveljnik letalskih sil iranske revolucionarne garde, general Amirali Hadžizadeh. Povedal je tudi, da je Iran razvil novo manevrirno raketo z dometom 1650 kilometrov.

Iran želi umoriti nekdanjega predsednika ZDA Trumpa, takratnega ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea in takratnega poveljnika ameriškega združenega poveljstva, generala Kennetha McKenzieja, ker so ukazali ubiti Solejmanija, poveljnika enote iranske revolucionarne garde za operacije v tujini Al Kuds, je dejal Hadžizadeh po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

ZDA so po Trumpovem ukazu poveljnika Solejmanija ubile 3. januarja 2020 v napadu z brezpilotnim letalom v iraški prestolnici Bagdad. Medtem ko je doma veljal za narodnega junaka, ga je Trump označil za "največjega terorista na svetu".

Po napadu so se odnosi med ZDA in Iranom še bolj zaostrili. Zaostreni so bili že od leta 2018, ko so ZDA odstopile od mednarodnega jedrskega sporazuma o iranskem jedrskem programu in ponovno uvedle sankcije proti Iranu.

Iran vojaška parada | Avtor: Epa Epa

Glede nove iranske manevrirne rakete paveh dolgega dometa pa je Hadžizadeh Evropejce in Američane danes opozoril, naj "ne preizkušajo Irana", saj da lahko sedaj zadenejo ameriške letalonosilke, ki so oddaljene tudi 2000 kilometrov. Zagrozil je, da lahko sedaj ameriška vojaška oporišča v regiji po potrebi kadar koli napadejo, je poročala iranska državna televizija. Dodal je, da bo Iran kmalu predstavil svoje hipersonične rakete, ki lahko dosežejo 12- ali 13-kratnik hitrosti zvoka.

Iran povzroča zaskrbljenost Zahoda, ki ga obtožuje, da Rusiji dobavlja brezpilotne letalnike in rakete ter ji pomaga pri invaziji na Ukrajino. Britanski obveščevalni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je ruska vojska verjetno porabila zaloge iranskih dronov. Od 15. februarja namreč ni bilo poročil o njihovi uporabi v Ukrajini, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V okviru okrepljenega vojaškega sodelovanja Irana in Rusije so ZDA v petek opozorile, da "imajo nove dokaze", da se je iranska vojaška podpora Rusiji za nadaljevanje vojne v Ukrajini "razširila". Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je povedal, da je "Iran novembra ruskim silam poslal strelivo in tanke". V zameno pa bi Moskva Teheranu lahko zagotovila bojna letala, pa tudi "rakete, tehnologijo in sisteme protizračne obrambe".

Komentarjev 8
  • Kmodri 19:01 26.februar 2023.

    Pričakujem, da se bo islamska verska skupnost distancirala od iranskega stališča! Drugače naj muslimani v Sloveniji zapustijo Slovenijo. Pol se pa čudijo zakaj je islam osovražen!

  • Kmodri 15:13 26.februar 2023.

    Če ga pospravijo ne bom za njim jokali!

  • janči 10:54 26.februar 2023.

    Ja seveda, zdaj se bo spravila proameriška, evropska in ukrajinska propaganda še nad Iran, naslednja je Kitajska in to samo zato, ker ne podpirajo Ukrajine.