Svet
3739 ogledov

Putin Američanom predal svoje zahteve

Vladimir Putin
1/3
Epa
Rusko zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo ameriško veleposlanico v Moskvi Lynne Tracy in ji izročilo noto, v kateri od ZDA zahteva umik "vojakov in opreme" zveze Nato iz Ukrajine.

Zahtevo so predali kmalu po govoru ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem je Zahod obtožil, da konflikt v Ukrajini izkorišča za obračun z Rusijo.

"Še posebej smo izpostavili, da mora Washington za deeskalacijo razmer sprejeti ukrepe v smeri umika ameriških vojakov in opreme ter vojakov in opreme Nata ter prenehati s protiruskimi dejavnostmi," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, potem ko so ameriško veleposlanico Lynne Tracy povabili na pogovor zaradi ameriške vojaške pomoči Ukrajini.

V protestni noti so tudi opozorili, da so "orožje, ki ga dobavljajo Kijevu, in podporno osebje, vključno z ameriškimi državljani, legitimne tarče Rusije". Zahodne države Kijevu pomagajo z orožjem in urjenjem ukrajinskih vojakov za uporabo tega orožja, a svojih vojakov v konflikt na strani Kijeva niso poslale in te namere niso niti izrazile.

Rusko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost še zapisalo, da dobave ameriškega orožja Ukrajini "jasno dokazujejo neresničnost trditev ameriške strani, da ZDA niso udeležene v konfliktu".

Washington so tudi pozvali, naj pojasni lanske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 ter naj se "ne vmešava v objektivno preiskavo", s katero želijo ugotoviti krivce zanje.

Na teh dveh plinovodih, ki povezujeta Rusijo in Nemčijo, so septembra lani izvedli sabotaže, zaradi katerih je bila prekinjena dobava ruskega plina v Evropo. Zahod sumi, da za sabotažami stoji Moskva, ta pa Zahod neposredno obtožuje odgovornosti zanje.

Zahtevo je ministrstvo objavilo kmalu po govoru ruskega predsednika Putina o stanju v državi, v katerem je danes Zahod obtožil, da konflikt v Ukrajini izkorišča za obračun z Rusijo. Krivdo za vojno v Ukrajini in njeno zaostrovanje je prav tako pripisal zahodnim državam, v prvi vrsti ZDA.

Putin je dejal, da je Rusija suspendirala sodelovanje v sporazumu "New start", katerega cilj je zmanjšanje količine ruskega in ameriškega jedrskega orožja, ki sta ga v Pragi leta 2010 podpisala Barack Obama in Dmitrij Medvedjev. "Rusija ne odstopa iz sporazuma, samo ustavlja sodelovanje. Ponavljam: ne odstopamo od dogovora, ampak ustavljamo svoje sodelovanje," je poudaril. Kot razlog za takšno odločitev je navedel, da ZDA razvijajo nove vrste jesdrskega orožja in da mora Rusija skrbeti za pripravljenost svojega jedrskega orožja. "Seveda ne bomo prvi napadli," je še dejal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 51
  • Kmodri 17:32 22.februar 2023.

    Putler bo na koncu moledoval za mir! Ali pa ga več ne bo!

  • bobubob 17:00 22.februar 2023.

    Plinovod je počil na območju, ki ga nadzira NATO. Krivca pa ne najdejo? Morda pa je bila le večja hobotnica, ki tam zaradi nenehnega križarjenja podmornic, vojaških manevrov, radarskega skeniranja ter rutinskih preletov letal in vohunskih satelitov nima miru? Ukrajinska ...prikaži večnska zgodba ali pa kovid - skupni imenovalec je LAŽ. Ter trpljenje 'kmetov' na šahovnici človeških izmečkov.

  • QSprm 09:50 22.februar 2023.

    Edino rezimska drhal, kateri je rezimska dogma edina in zvelicavna resnica, podpira tole morijo v ukrajini. Vsem ostalim je jasno, da se z vojasko hunto zadrogiranih neonacijev in kavbojskimi koloniziatorji nima smisla vec pogajat. Teroristicni napad na lastno zaveznico je ...prikaži več v tej groteskni noriji hvale vredna poteza. Ljubec objem senilnega starcka in zadrogiranega neonacija pod zastavo s svastiko pa zagotovilo miru. Pa dobrodosli v diktaturi demokracije.