Svet
5301 ogledov

Kitajci jezni na ZDA, Zelenski o tretji svetovni vojni, Putin pred mikrofoni

Qin Gang Epa Kitajski zunanji minister Qin Gang.
Vladimir Putin bo imel tri dni pred prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino nagovor o stanju v državi.

Kitajski zunanji minister Qin Gang je danes dejal, da je Peking "globoko zaskrbljen" zaradi konflikta v Ukrajini, ki se stopnjuje in uhaja izpod nadzora. Kitajska že od začetka vojne v Ukrajini zagovarja nevtralno stališče in se zavzema predvsem za iskanje diplomatskih političnih rešitev za končanje konflikta.

"Minilo je že skoraj leto dni, odkar se je kriza v Ukrajini vsesplošno zaostrila, sedaj pa vse bolj uhaja izpod nadzora," je na konferenci na temo svetovne varnosti v Pekingu dejal kitajski zunanji minister Qin Gang, ki je poudaril zaskrbljenost Kitajske.

Peking se je zavezal tudi, da bo pred prvo obletnico ruske invazije, ki bo v petek, objavil predlog za iskanje "politične rešitve" za končanje vojne. Po Qinovih besedah bodo "ponudili kitajsko modrost za politično rešitev ukrajinske krize in sodelovali z mednarodno skupnostjo pri spodbujanju dialoga, obravnavanju skrbi vseh strani in iskanju skupne varnosti".

"Pritiski in poskusi omejevanja Kitajske, ki prihajajo od zunaj, so vse močnejši, vse hujši in predstavljajo resno grožnjo kitajski suverenosti in varnosti," je še dodal kitajski zunanji minister, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington je namreč nedavno obtožil Kitajsko, da pripravlja pošiljke orožja Rusiji, kar v Pekingu odločno zanikajo. Qin je ob tem pozval "države, ki jih to zadeva, naj čim prej prenehajo prilivati olje na ogenj in naj nehajo s prstom kazati na Kitajsko".

To je v soboto poudaril tudi kitajski visoki diplomat Wang Yi, ki se je ob robu münchenske varnostne konference srečal z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Slednji je opozoril Kitajsko pred posledicami, če bi nudila "materialno pomoč" Rusiji v vojni proti Ukrajini.

Zunanje ministrstvo v Pekingu se je nato ostro odzvalo na Blinknove besede, češ da ne sprejemajo ameriškega kazanja s prstom na kitajsko-ruske odnose, še manj pa prisile in pritiska. "Ne Kitajska, ZDA so tiste, ki stalno pošiljajo orožje na bojišča," je v ponedeljek dodal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

Zelenski pozval Kitajce

Volodimir Zelenski | Avtor: Epa Epa

V ponedeljek je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazil upanje, da Kitajska Rusiji ne bo pomagala z dobavo orožja. To bi po njegovem mnenju prineslo hudo zaostritev.

"Osebno sem apeliral na kitajsko vodstvo, naj v tej vojni ne podpirajo Rusije. Upam, da bo Peking ubral pragmatičen pristop, v nasprotnem primeru tvegamo tretjo svetovno vojno. Mislim, da to dobro razumejo," je dejal v intervjuju za Corriere della Sera.

"S Kitajsko imamo že vrsto let intenziven ekonomski odnos in v interesu vseh je, da so to ne bi spremenilo," je o odnosih z vzhodno velesilo dodal Zelenski.

Putin o stanju v državi

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes, tri dni pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino, začel dolgo pričakovani govor o stanju v državi. Kot je zagotovil, bo Rusija "sistematično" nadaljevala ofenzivo v Ukrajini, za zaostrovanje konflikta v Ukrajini pa je po njegovih besedah "v celoti" odgovoren Zahod, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija je skušala konflikt v Donbasu rešiti po mirni poti, je dejal ob začetku govora in dodal, da se je zavezanost Zahoda miru izkazala za "goljufijo" in "kruto laž".

"Naredili smo vse, kar je bilo mogoče, da bi problem rešili po mirni poti, se pogajali o mirnem izhodu iz tega težkega konflikta, toda za našimi hrbti se je pripravljal povsem drugačen scenarij," je po poročanju BBC dejal Putin.

"Govorim vam v težkem in ključnem trenutku za našo državo, v času globokih sprememb povsod po svetu," je uvodoma dejal Putin najvišjim ruskim uradnikom in politični eliti.

Nagovor ruskega voditelja v prireditvenem centru Gostinji Dvor v Moskvi, kjer so zbrani člani obeh domov ruskega parlamenta, prenaša ruska državna televizija.

V Kremlju so pred govorom napovedali, da bo Putin govoril o posebni vojaški operaciji v Ukrajini, kot v Moskvi imenujejo vojno v Ukrajini, pa tudi o gospodarskih in socialnih razmerah v državi.

To je Putinov 18. redni nagovor o stanju v državi. Nazadnje ga je ruski predsednik imel aprila 2021, medtem ko ga je decembra lani zaradi ustavnih razlogov in natrpanega urnika preložil. Tedaj je prav tako odpovedal vsakoletno tradicionalno novinarsko konferenco, na kateri odgovarja na vprašanja novinarjev in javnosti.

Komentarjev 42
  • QSprm 09:07 22.februar 2023.

    Kavboji dobavljajo orozje vojaski hunti v kijevu, nad kitajci bi se pa zgrazali. Kavboji v kompaniji z norvezani napadejo energetsko infrastrukturo zaveznice, kar je sicer "act of war" in hkrati pricakujejo od nemcije da jim je hvalezna ker so jo ...prikaži več odresili prekletstva poceni energije. Po dveh letih paranoje korone teroristov smo zdej v krempljih izrojenih vojnih hujskacev.

  • janči 15:51 21.februar 2023.

    Hahaha, Ukrajina je imela s Kitajsko intenziven ekonomski odnos pravi zelenc. Ja v čem pa, a v korupciji, ali v plesu ob drogu?

  • kapibara 15:24 21.februar 2023.

    - Antonyjem Blinknom. Slednji je opozoril Kitajsko pred posledicami, če bi nudila "materialno pomoč" Rusiji v vojni proti Ukrajini. Pizdovsko pizdaste pizde USA, vi grozite Kitajcem, a EU pa šuntate za oboroževanje in vojaško pomoč ukrijem. Tudi Latinska Amerikaje ne ...prikaži več vaše vojaško fehtanje odgovorila s prstom v rit

Sorodne novice