Svet
1239 ogledov

Evropska komisija znova udarila po Rusiji. To so novi ukrepi.

Putin Profimedia
Nov sveženj ukrepov, vreden enajst milijard evrov, vključuje prepoved trgovanja in nadzor izvoza tehnologije v Rusijo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes predstavila predlog novega, desetega svežnja sankcij proti Moskvi, ki med drugim vključuje prepoved trgovanja in izvoza tehnologije v Rusijo. Prvič vsebuje tudi ukrepe proti iranskim pravnim osebam, povezanim z Iransko revolucionarno gardo zaradi pomoči Rusiji pri agresiji nad Ukrajino.

Cena: enajst milijard evrov

Ursula von der Leyen | Avtor: Epa Epa
Evropska unija je doslej sprejela devet svežnjev sankcij proti Moskvi zaradi njene agresije nad Ukrajino. Da bi ohranili pritisk na Rusijo in njeno gospodarstvo ter slabili njeno sposobnost, da vzdržuje svoj "vojaški stroj", Evropska komisija predlaga nov, deseti sveženj sankcij, je v svojem govoru poslancem Evropskega parlamenta v Strasbourgu naznanila von der Leyen.

Kot je dejala, nov sveženj ukrepov, vreden enajst milijard evrov, vključuje prepoved trgovanja in nadzor izvoza tehnologije v Rusijo.

Evropska komisija med drugim predlaga omejitve izvoza več elektronskih komponent, ki se uporabljajo v ruskih oboroženih sistemih, kot so brezpilotna letala, rakete in helikopterji.

Sankcionirali bodo tudi Iran

Vendar pa Rusija na bojiščih v Ukrajini uporablja tudi brezpilotna letala iranske proizvodnje, je dejala von der Leyen. "Ti iranski brezpilotni letalniki ubijajo ukrajinske civiliste," je opozorila.

Zato komisija prvič predlaga sankcioniranje iranskih pravnih oseb, vključno s tistimi, ki so povezane z Iransko revolucionarno gardo. "Naša dolžnost je, da jih sankcioniramo in se soočimo z Iranom glede dobave brezpilotnih letal in prenosa znanja in izkušenj za izgradnjo proizvodnih obratov v Rusiji," je še poudarila von der Leyen.

Predsednica komisije je že prejšnji teden, ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Bruslju, napovedala, da bo v prihodnjih dneh predstavila nov sveženj sankcij proti Rusiji, ki bo vključeval dodatne prepovedi izvoza v Rusijo.

dezurni@styria-media.si

Kuhanje, plin Poziv k prepovedi Pod streho So plinskim štedilnikom šteti dnevi!? Vladimir Putin vojna v ukrajini Svet Šef Nata s srhljivo napovedjo: "Putin se pripravlja na večjo vojno" Ivan Kovbasnjuk Mora v vojno Šport Grozljivo razkritje: po koncu prvenstva bo smuči zamenjal za puško Elon Musk Svet Svet Elon Musk zadal težak udarec Ukrajini
Komentarjev 26
  • Pišmevuh 16:23 22.februar 2023.

    Koliko jaz razumem, smo vsi potrošniki Rusi. Nove sankcije, nove podražitve.

  • Pierre 16:18 16.februar 2023.

    Bravo Ursula, zdaj bo pa res in prec konec vojne v Ukrajini!!!

  • QSprm 13:29 16.februar 2023.

    WEF hlapci zbrani v falangi eu oligarhidnih izrojencev so znova udarili po prebivalcih eu. Pedofilisticni sprijenci v bruseljskem leglu korupcije so nasi najvecji sovrazniki.