Svet
2414 ogledov

Željo je odnesla v grob

zloraba, dekle Shutterstock
Da bi opozorila na nepravice, je posegla po skrajnih ukrepih.

Mlada Iranka Sahar Khodayari, ki se je pred sodiščem zažgala, da bi tako protestno opozorila na nepravično prepoved prihajanja žensk na stadione, je podlegla poškodbam, so potrdile iranske oblasti. Žensko so odpeljali v bolnišnico takoj, ko se je polila in zažgala z bencinom, a žal so bile poškodbe usodne.

Iranka je že marca želela prisostvovati nogometni tekmi na stadionu Asadi v iranski prestolnici in vzpodbujati igralce svoje priljubljene ekipe Esteghlal Tehrana in to ne glede na to, da velja prepoved prihoda žensk na stadione. Policisti so jo prijeli, obsojena je bila na šest mesecev zapora zaradi razžalitve uradne osebe. Prvotno so jo izpustili ob plačilu varščine, prejšnji teden pa so kazen potrdili. Khodayarijeva se je nato zažgala pred sodiščem.

BBC poroča, da je bil njen primer na sodišču sprva prestavljen, ker je moral sodnik zaradi nujnega dogodka v družini zapustiti sodno dvorano. Khodayarijeva je že odšla s sodišča, nato pa se je vrnila, ker je pozabila mobilni telefon. Pri tem je slučajno slišala delavce sodišča, ki so se pogovarjali o njenem primeru, da bi lahko bila obsojena tudi na dveletno zaporno kazen. Ne dolgo zatem se je pred sodiščem zažgala.

Njena smrt je povzročila val kritik in pritoževanj na spletnih omrežjih. Iranci za tragedijo obtožujejo pravosodje in policijo, objave pospremijo s hashtagom 'blue girl' (modro dekle). Njeno priljubljeno nogometno moštvo namreč uporablja modro zaščitno barvo. Vodstvo slednjega je pri tem zapisalo, da je svojo "zelo skromno željo odnesla s seboj v grob".

Teheran Iran Svet V Iranu usmrtili domnevnega vohuna za Cio

Iranske ženske | Avtor: Epa Epa

Prepoved prihajanja žensk na stadione v zadnjih štirih desetletjih, od Islamske revolucije naprej, sproža vrsto nasprotij. Čeprav je proti prepovedi tudi iranski predsednik Hasan Ruhani, je tudi on ne more odpraviti brez podpore vplivnih iranskih verskih voditeljev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.