Šport
21 ogledov

Mazejeva peta tudi po drugi vožnji

Tina Maze EPA
Najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov je bila že po prvi slalomski vožnji na Sljemenu uvrščena na peto mesto, to uvrstitev pa je zadržala tudi po drugem nastopu. Izjemno prepričljivo je slavila Američanka Mikaela Shiffrin.

Tina Maze, vodilna tekmovalka svetovnega pokala, je jubilejni, deseti slalom na Sljemenu začela s startno številko 1. Za njo se je na progo pognala Švedinja Maria Pietilae-Holmner, ki je zaostala za tri stotinke, odlično predstavo pa je pokazala Čehinja Sarka Strachova. Ta je v cilj prišla z naskokom 72 stotink.

Še bolje sta s prvo progo opravili Avstrijka Kathrin Zettel in Mikaela Schiffrin. Slednja je Mazejevo po nastopu elitne sedmerice tako potisnila na četrto mesto, slovenska smučarka pa je za Američanko zaostala za sekundo in 75 stotink. Kasneje je bila od Mazejeve za las boljša še Norvežanka Nina LoesethAna Bucik in Katarina Lavtar sta odstopili na prvi progi.

Mazejeva: Razočarana sem

V drugo je dobra vožnja uspela Kanadčanki Erin Mielzynski, ki je po 17. mestu v prvi vožnji vodila pred nastopom najboljše deseterice. Ugnala jo je osma po prvem teku Frida Hansdotter, Švedinja pa je zadržala vodstvo tudi po nastopu slovenske šampionke, ki je ciljno črto prečkala s takrat drugim časom. Loesethova je nato skočila na prvo mesto, Strachova pa je odstopila.

Zettlova je nato prikazala še eno izvrstno vožnjo, Norvežanko je premagala za 1,11 sekunde. Vendar to ni bilo dovolj za Shiffrinovo, ki je le še potrdila zmago. Američanka je zmagala z rekordno razliko na smučišču v Zagrebu, od Avstrijke je bila hitrejša za 1,68 sekunde. 

"Razočarana sem, ker se prekrasnim gledalcem nisem zahvalila z boljšim rezultatom. Proga je bila zelo ledena in zaradi tega dokaj težka. Trenutno čutim precej utrujenosti in težko se kosam s smučarkami, ki nastopajo samo v slalomu, saj sama nastopam v vseh disciplinah," je po tekmi dejala Mazejeva.

Črnjanka osvojila 45 točk ter jih ima skupno že 777. Z 12. zmago v karieri se je na drugo mesto skupnega seštevka zavihtela 19-letna Shiffrinova (545), ki za Mazejevo zaostaja 232 točk. Branilka skupne zmage Avstrijka Anna Fenninger je zdrsnila na tretje mesto, njen zaostanek za Mazejevo znaša 290 točk.

V slalomski razvrstitvi je mesto vodilne ohranila Hansdotterjeva (320 točk), a se ji je le na eno točko približala danes Shiffrinova (319), ki je bila najhitrejša na obeh progah. Odlično se v slalomskem seštevku drži tudi Mazejeva (294), ki je na tretjem mestu s 26 točkami zaostanka za vodilno.

Pred tekmo: "Zelo si želim te krone"

"Borila se bom na vso moč in upam, da bom prišla do zmage v Zagrebu. Zelo si želim te krone in če si nekaj zelo želiš, se ti to morda lahko tudi uresniči," je sicer pred današnjo preizkušnjo razmišljala Črnjanka, ki je v tej sezoni že slavila na prvi slalomski preizkušnji v Leviju. Naslova Snežne kraljice še nima, leta 2012 je bila druga.

Tudi zadnja zmagovalka tekme na Sljemenu, lani je tekmovanje odpadlo, Mikaela Schiffrin je bila pred tekmo samozavestna: "Upam, da bom spet stala na najvišji stopnički. Zagotovo se bom na tekmi dobro zabavala. Pričakujem dobro tekmo in glasno navijanje za vse tekmovalke."

Slalom (Ž), Sljeme, izidi:

Komentarjev 2
  • kurt 19:46 04.januar 2015.

    Ma dober rezultat Tina, ne se sekirat..pravi navijači smo zadovolnji tudi če si med prvih 30.

  • david112 10:16 04.januar 2015.

    preveč na ziher si šla..uspeh bodo stopničke :)