Svet
12 ogledov

Zgodovinske predsedniške volitve v Avstriji

Avstrija EPA
Toda prvič se lahko zgodi, da se bo v predsedniško palačo Hofburg vselil politik iz svobodnjaške stranke, ki velja za skrajno desno.

Avstrijski volivci danes v drugem krogu izbirajo novega predsednika države. Za položaj se prvič po letu 1945 potegujeta kandidata, ki ne izhajata iz dveh velikih sredinskih strank. To sta 45-letni svobodnjak Norbert Hofer in 72-letni bivši vodja Zelenih Alexander Van der Bellen. Hofer ima iz prvega kroga veliko prednost.

Norbert Hofer | Avtor: EPA EPA
Hofer je v prvem krogu 24. aprila zbral presenetljivih 35,05 odstotka glasov, Van der Bellen 21,34 odstotka. Med kandidatoma za predsednika Avstrije pred drugim krogom še nikoli ni bilo takšne razlike.

Popolnoma na dveh polih

Avstrijci volivci naj bi bili ob tokratnih volitvah polarizirani kot še nikoli, in to pri temeljnih vprašanjih, kot so rešitev begunske krize, EU ter zaupanje oz. nezaupanje vodilnim politikom. Tudi zaradi tega naj bi bil izid po mnenju nekaterih negotov.

V vsakem primeru v Avstriji danes pišejo zgodovino. V primeru zmage Hoferja bi Avstrija postala prva zahodnoevropska država, ki bo za predsednika izvolila desno populističnega politika, Van der Bellen pa bi na drugi strani postal prvi predsednik iz vrste Zelenih. Mandat avstrijskega predsednika je šest let.

"Odločite se pravilno!"

Alexander Van der Bellen | Avtor: EPA EPA
Sinoči je nekdanji predsednik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen avstrijske volivce še zadnjič pozval, naj ga podprejo na volitvah. Kot je dejal, bodo v nedeljo potekale najpomembnejše predsedniške volitve v Avstriji v zadnjih 70 letih, pri katerih je pomembna pravilna odločitev.

Avstrija, protest | Avtor: EPA EPA
Pred avstrijsko predsedniško palačo so bole v petek demonstracije proti avstrijski svobodnjaški stranki in njihovemu predsedniškemu kandidatu, ki se med drzgim zavzema za izstop Grčije iz evrskega območja.

Komentarjev 14
  • jakec1575 15:10 22.maj 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=9gT-vJg-EfM

  • mph 14:28 22.maj 2016.

    Pretežno so bili verski, nacionalizem ima sicer res pogosto temelje tudi v religiji ali vsaj podvrsti. Sicer začelo je tako, da je CIA plasirala novice o pogojih (ob drugih lažeh jasno imajo ogromno izkušenj pri temu), ki jih ni bilo, ...prikaži več potem pa so se začeli eni mašćevati za laži, ... in iz kamenčka je počasi nastal plaz.

  • sprehajalec 13:44 22.maj 2016.

    Pod šotore je mislil zaburkane ženščine, katerim ne smeš videti tudi prsta. Res je v perzijskem Iranu jih je manj. Imajo pa tisto obvezno ruto na glavi. Perzijci ne marajo Arabcev. Obramba pred vdori v Europo je nujna in ...prikaži več potrebna. Ker Arabci se množijo brez zadržkov, kot sem dejal, po tej stopnji jih bo že čez nekaj destletij 2 milijarde. Utopično je razmišljati, da so jim njihove države sposobne zagotoviti delo in primeren standard. Nimajo najmanjših možnosti, Slovenija npr. za tisti svoj 20.000 prirastek letno ob približno enaki smrtnosti ne more zagotoviti primerno zaposlitev in standard svojim mladim. Vsaj v razmerah nostalgičnega socializma in post Socialističe Zveze delovnega ljudstva na oblasti, ki trenutno sliši (vsako leto je drugače) na ime SMC, ne. Tukaj pa gre za milijonske neto prirastke letno. To bo šlo vse čez mejo. Nimajo druge. Pa vojne bodo doli. zapomnite si staro pravilo; kjer je množica mladcev brez dela in perspektive, tam so bile vedno težave. Tako je