Svet
2 ogledov

Zgodovinski dan za Hrvate

Jadranka Kosor Borut Pahor
1/2
EPA
Hrvaška je v Bruslju podpisala pristopno pogodbo, po kateri bo 1. julija 2013 postala polnopravna članica EU.

V imenu Hrvaške sta pristopno pogodbo podpisala predsednik Ivo Josipović in predsednica vlade Jadranka Kosor. Pogodbo so podpisali tudi predsedniki držav ali vlad držav članic, ki so zbrani na vrhu Evropske unije v Bruslju. Evropski politiki upajo, da bo današnji podpis tlakoval pot tudi drugim državam na Balkanu.

Josipović se je vsem, ki so od leta 2000 sodelovali pri procesu, zahvalil za ves trud. "Hrvaška potrebuje več in ne manj Evrope. Čestitam in zahvaljujem se vsem," je dejal predsednik. "Hrvaška se danes vrača domov, tja, kamor je vedno spadala. /.../ Pozdravljam svojo domovino od Vukovarja do Dubrovnika. Naj Hrvaška živi večno in naj živi Evropska unija," je dejala Kosorjeva.

"Dosežek Hrvaške je dokaz vsem v regiji, da je lahko  s trdim delom, vztrajnostjo, političnim pogumom in odločnostjo članstvo v EU na dosegu rok," je dejal predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy. "Hrvaška je pionir. Na otipljiv način je pokazala, da je prihodnost Zahodnega Balkana v Evropski uniji, čemur unija ostaja zavezana."

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je pozdravilo podpis hrvaške pristopne pogodbe. "Sloveniji je v interesu, da Hrvaška čim prej postane prihodnja država članica EU. Hrvaška je sosednja država in jo s Slovenijio povezuje intenzivno sodelovanje na številnih področjih, ki se bo s članstvom Hrvaške v Evropski uniji dodatno okrepilo," so zapisali na ministrstvu.

Ob podpisovanju pogodbe je slovenski premier Borut Pahor pogledal proti Jadranki Kosor in ji pomežiknil. Kosorjeva je na vprašanje, ali je Pahor mežik namenil njej, odgovorila, da ga ni videla. "Ne jezite se, videla sem prijateljski nasmeh gospoda Pahorja, ki mi je čestital za trdo delo. Globoko sem hvaležna gospodu Pahorju, ker je pokazal več političnega poguma. Njemu in meni so v naših državah večkrat očitali trenutek, ko smo se odločili rešiti ta problem, a sem jaz na to ponosna," je dejala Kosorjeva. Novinarjem pa je zaupala, kaj ji je Pahor pred podpisom šepnil v uho: "To je vaša zgodba."

Pristopno pogodbo morajo zdaj ratificirati še vse države članice EU, Hrvati pa bodo o vstopu izrekli na referendumu. Pogajanja so se začela že pred šestimi leti, treba pa je bilo zapreti 33 poglavij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.