Svet
5 ogledov

Evropski parlament dal zeleno luč

Hrvaška EU Reuters
Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Bruslju z veliko večino glasoval za vstop Hrvaške v Evropsko unijo.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je ob tem pozdravil hrvaške poslance, ki bodo v parlamentu do vstopa države v unijo navzoči kot opazovalci. Posebej je pozdravil tudi predsednika hrvaškega sabora Luko Bebića, ki je v galeriji parlamenta spremljal glasovanje.

Formalno soglasje Evropskega parlamenta je eden od pogojev za podpis pristopne pogodbe. Ta korak morajo formalno potrditi še članice unije, ki naj bi to storile 5. decembra. Hrvaška bo pristopno pogodbo predvidoma podpisala 9. decembra, pred vrhom EU.

Po podpisu se bodo začeli postopki ratifikacije v članicah unije in na Hrvaškem. Cilj je, da slovenska soseda postane 28. članica unije julija 2013, torej približno osem let po tem, ko je začela pogajanja za članstvo, ki jih je sicer končala junija letos.

Evropski poslanci so danes sprejeli tudi resolucijo, v kateri so Hrvate pozvali, naj se udeležijo referenduma o vstopu v unijo in glasujejo za, hrvaške oblasti pa, naj nadaljujejo pravosodne reforme ter boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.