Svet
16 ogledov

EU: Hrvaška leta 2013 v Evropsko unijo

Brdo, konferenca, Borut Pahor, Jadranka Kosor Žurnal24 main
Voditelji držav članic Evropske unije (EU) so sprejeli odločitev o tem, da bo Hrvaška leta 2013 postala 28. članica EU, je dejal premier Borut Pahor.

"To ni pomembna odločitev, to je izjemno pomembna odločitev - za Hrvaško, za regijo in za EU," je dejal Borut Pahor po koncu zasedanja voditeljev držav članic EU in dodal, da si take odločitve morda še pred pol leta velika večina voditeljev vlad in držav Unije ne bi upala napovedati.

Hrvati Sloveniji preprečili spremljanje treh zadev

Slovenija je po njegovem v pogajanjih s Hrvaško "praktično rešila vsa odprta vprašanja, če jih ni rešila dokončno, pa je določila način za reševanje". Nekaj stvari je še v procesu reševanja, zato se mu zdi evropski mehanizem nadzora predvidenih reform Hrvaške do vstopa v Unijo tudi pomemben. Slovenija bi morala v okviru tega mehanizma podrobneje spremljati sodne zaostanke, vpise v zemljiško knjigo in vprašanje zagrebške družbe Optima leasing, ki jo je pred leti želela prevzeti NLB, a ji hrvaški regulatorji tega niso dovolili.

Na vrsti je arbitražno sodišče

Z današnjimi odločitvami o Hrvaški je Slovenija po premierjevih besedah zadovoljna tudi zato, ker s podpisom pristopne izjave začnejo veljati postopki iz arbitražnega sporazuma in se začnejo priprave na delo arbitražnega sodišča. "Naj bo dovolj, da rečem, da Slovenija dela vse, kar je potrebno, da bo na posamezne začetke etap pri delu arbitražnega sodišča pripravljena, vključno z imenovanjem arbitra," je bil skop Pahor. Dodaja, da so glede tega blizu rešitve, ki bi bila zelo dobra za Slovenijo.

Tudi to bo predmet njegovih prihodnjih pogovorov s predsedniki vseh parlamentarnih strank in s predsednikom republike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.