Svet
21 ogledov

Hrvaška zaključila pogajanja

Hrvaška EU Reuters
Hrvaška je danes končala pogajanja za vstop v Evropsko unijo, saj je zaprla še zadnja štiri pogajalska poglavja.

Zaprli so tako še zadnja štiri pogajalska poglavja, in sicer pravosodje in temeljne pravice, konkurenca, finančne in proračunske določbe ter poglavje razno.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je ob tem poudaril, da "ta zgodovinski trenutek" proslavljajo skupaj s hrvaškimi prijatelji. "V 20 letih neodvisnosti se je Hrvaška izredno spremenila. Naredila je izjemen napredek, da bi izpolnila kriterije za članstvo. To je bilo danes nagrajeno," je dodal.

Še naprej strog nadzor

"Evropska komisija je stalno podpirala Hrvaško na tej poti reform. Bili smo pravični, a strogi: nismo dajali nobenih popustov, nismo dovolili nobenih bližnjic, nismo dovoljevali sekanja nobenih ovinkov. Komisija bo nadaljevala s tem strogim, transparentnim pristopom za nadzor nad tem, kako Hrvaška uresničuje zaveze, tako da bo lahko v popolnosti prevzela odgovornosti članstva s prvim dnevom vstopa," je še poudaril komisar Füle.

Politični dogovor o sklenitvi hrvaških pogajanj z Unijo so dosegli minuli teden. Evropska komisija je namreč ocenila, da je Hrvaška pripravljena, da 1. julija 2013 postane del evropske družine.

Sledi proces ratifikacije

Do konca leta naj bi Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z Evropsko unijo (EU), ki ji bo sledil postopek ratifikacij pogodbe v državah članicah. Ta naj bi bil sklenjen v letu in pol. Izpolnjevanje zavez Hrvaške do njenega vstopa bo pozorno nadzorovano.

Hrvaška je morala v pogajanjih svojo zakonodajo uskladiti z evropsko. Proces je bil razdeljen na 35 delov ali poglavij. Zaradi slabe izkušnje z Bolgarijo in Romunijo je bila EU v pogajanjih s Hrvaško strožja kot v pogajanjih z 12 državami, ki so se Uniji pridružile leta 2004 in 2007.

Komentarjev 3
  • privat 19:10 13.julij 2011.

    kaj je z vami..eu ni kriva za razne mahinizacije politikov ali na grobo zakoninjenje kraj in iskoriščanj. Slovenija ima ispogajano da se eu ne bo mešala v notranje zadeve Slovenije ..in posledice vidimo. V Eu ju brez bedastih narodov in ...prikaži več državic se prav lepo živi...odvisno kaj so si njeni politiki izbojevali...kot pogajanja

  • Mr.Bean 11:02 01.julij 2011.

    A ni lepo da si delamo družbo v isti jami... ;)

  • Boštjan Bele 05:25 01.julij 2011.

    Odlicno! In EU si je sama skopala se globjo jamo. Samo vprasanje casa kdaj bo poniknila v njej!