Svet
5 ogledov

Zgodovinski obisk na vzhodu

Obama na Tajskem Reuters
Predsednik ZDA Barack Obama je danes prispel na Tajsko in s tem začel tridnevno turnejo po Jugovzhodni Aziji, med katero bo prvič obiskal Kambodžo in Mjanmar.

To je prva pot Baracka Obame v tujino po ponovni izvolitvi za predsednika, z njo pa nakazuje, da bo tudi v drugem mandatu največ pozornosti posvečal Aziji, kjer se vse bolj širi vpliv Kitajske.

Na Tajskem si bo Obama ogledal več kulturnih znamenitosti, sprejel ga bo kralj Bhumibol Adulyadej, zasebno pa se bo srečal tudi s premierom Yingluckom Shinawatro. Kot navaja ameriška tiskovna agencija AP, pomeni obisk Obame znak prijateljstva z najstarejšo partnerico ZDA v Aziji in pomembno zaveznico. Namen obiska v tej tretji največji trgovinski partnerici ZDA po Kitajski in Japonski pa je tudi gospodarsko sodelovanje.

Zgodovinski obisk Mjanmara in Kambodže

Obama bo nato v ponedeljek kot prvi ameriški predsednik obiskal Mjanmar, s čimer želi izraziti podporo reformnim procesom v tej državi, ki ji je skoraj pol stoletja vladala vojska. Ta se je lani presenetljivo odrekla oblasti, predsednik Thein Sein pa je sprožil obsežne politične reforme, izpustil politične zapornike, začel dialog z opozicijo ter njej in njeni voditeljici Aung San Suu Kyi omogočil vstop v parlament. Nekatere organizacije za človekove pravice sicer menijo, da bi moral Obama počakati z obiskom, da bi mjanmarske oblasti naredile še večji napredek.

V boj proti malariji

V Kambodži se bo nato Obama udeležil vrha Vzhodne Azije. Na njem pričakujejo sprejetje sklepne deklaracije z zavezo o boju proti malariji in drugim nalezljivim boleznim, pa tudi za sodelovanje v primerih naravnih nesreč in nadaljnje utrjevanje gospodarskih vezi med državami z območja.

Obama bo prvi predsednik ZDA na obisku v Kambodži, kar bodo nasprotniki režima premiera Hun Sena skušali izkoristiti za proteste zaradi kršitev človekovih pravic, kraje zemljišč, mučenj, zunajsodnih pobojev in ugrabitev.

Organizacija Human Rights Watch je Obamo pred odhodom opozorila, naj ne pozabi posredovati za človekove pravice, ki se v 27 letih oblasti Hun Sena redno kršijo. Tudi republikanski senator John McCain je Obamo pozval, naj pritisne na kamboške oblasti tudi v imenu opozicijskega voditelja Sama Rainsyja, ki se želi vrniti iz izgnanstva in se udeležiti volitev prihodnje leto.

Komentarjev 1
  • izvedenec 12:53 18.november 2012.

    kdaj pa bodo pritisnili na slovenske komuniste