Svet
2547 ogledov

Zgodovinski prelom na Irskem - referendum uspel

Referendum o splavu, Irska Epa
Irski volivci so z veliko večino podprli spremembo ustave, ki je doslej močno omejevala možnost splava.

Irci so na petkovem referendumu z veliko večino podprli odpravo prepovedi splava, kažejo delni uradni izidi. Volilna komisija v Dublinu je sporočila, da je odpravo osmega amandmaja irske ustave, ki onemogoča umetno prekinitev nosečnosti, podprlo 66,4 odstotka volivcev, proti jih je bilo 33,6 odstotka.

V okrožju Dublin Central je odpravo prepovedi splava podprlo 77 odstotkov volivcev, v Cork South-Central 69 odstotkov, v Cork North-Central 64 odstotkov in v okrožju Galway East 60 odstotkov. Največjo podporo odpravi prepovedi, 77 odstotkov, so zabeležili v okrožjih Dublin Central in Dun Laoghaire, največ glasov proti, 43 odstotkov, pa je bilo v okrožju Rosscommon-Galway.

Referenduma se je udeležilo 68 odstotkov od 3,2 milijona volilnih upravičencev. Volilna udeležba na referendumu je bila zelo visoka, višja kot na zadnjih volitvah ali na referendumu o uzakonitvi partnerske zveze za istospolne.

Usodni dan za pravico do splava na Irskem Tabu Svet Usodni dan za pravico do splava na Irskem

"Kar smo videli danes, je vrhunec tihe revolucije, ki je potekala na Irskem"

Irski premier Leo Varadkar, ki je podpiral odpravo prepovedi, je še pred objavo prvih uradnih izidov dejal, da vse kaže, da Irci pišejo novo poglavje v zgodovini države. "Kar smo videli danes, je vrhunec tihe revolucije, ki je potekala na Irskem," je za javno radiotelevizijo RTE dejal premier in dodal še, da je bila to velika vaja iz demokracije in ljudje so povedali svoje mnenje.

"Ljudje so povedali, da si želijo sodobno ustavo za sodobno državo, da spoštujemo in zaupamo ženskam, da bodo sprejemale prave odločitve o svojem zdravju," je še dejal premier.

Nasprotni tabor je izid označil za tragedijo. "Kar so irski volivci naredili včeraj, je tragedija zgodovinskih razsežnosti. Napačno ne postane pravilno samo zato, ker to podpira večina," je sporočila ena vodilnih organizacij v kampanji proti odpravi prepovedi splava Save the 8th. Skupina je še sporočila, da bo tudi v prihodnje nasprotovala zakonodaji, ki bi "omogočila ubijanje otrok v naši deželi".

Usodni dan za pravico do splava na Irskem | Avtor: Sadhbh Byrne Ryan Plakat z obrazom Savite Halappanavar. Sadhbh Byrne Ryan
O tem vprašanju na referendumih odločali že šestkrat

Referendum je bil krona več desetletij dolgih debat o splavu na Irskem, doslej pa so o tem vprašanju na referendumih odločali že šestkrat. 

Irska, kjer ima Katoliška cerkev močan vpliv, je veljala kot država z najstrožjo zakonodajo glede splava v EU. Osmi amandma ustave, ki velja od leta 1983, namreč priznava, da imajo "nerojeni" pravico do življenja in enake pravice kot mati. Šele leta 2013 so dovolili splav pod pogojem, da je ogroženo življenje matere, še vedno pa je bil prepovedan v primerih posilstev, incesta ali močno deformiranih zarodkov. Najvišja zagrožena kazen je bila 14 let zapora. 

Volivci so dali sedaj vladi mandat, da spremeni ustavo oziroma njen osmi amandma. Vlada si prizadeva, da bi sprememba dovolila splav do 12 tedna nosečnosti, med 12 in 24 tednom pa le pod posebnimi pogoji.

Komentarjev 6
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 11:48 29.maj 2018.

    Čestitke Severni Irski! Končno so sprejeli človekove pravice in se otresli okovov kriminalne RKC cerkve!

  • Avatar Maja Kajza
    marelica 06:55 27.maj 2018.

    je pa zanimivo, da so bile sodno preganjane samo zenske, moski pa ne...kot v islamu.

  • mph 11:06 26.maj 2018.

    To je kot ti religija vlada.