Svet
1041 ogledov

Zgodovinsko srečanje korejskih voditeljev

Srečanje korejskih voditeljev
1/16
Epa
Korejski polotok naj postane polotok brez jedrskega orožja.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un se je danes na srečanju z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom zavezal k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka. Dogovorila sta se tudi, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne, da bo južnokorejski predsednik še letos obiskal Pjongjang in da bosta organizirali srečanje ločenih družin.

"Severna in Južna Koreja potrjujta skupen cilj, da Korejski polotok preko popolne denuklearizacije postane polotok brez jedrskega orožja," je zapisano v skupni izjavi, ki sta jo podpisala.

Kim je po srečanju obljubil, da bo spoštoval danes sklenjeni dogovor in da se "ne bo ponovila nesrečna zgodovina" prejšnjih dogovorov med Korejama. "Na poti so lahko trpljenje, frustracije in koraki nazaj, a brez bolečine zmaga ni mogoča," je dejal.

Srečanje korejskih voditeljev | Avtor: Epa Epa

Tehnično še vedno v vojni

Državnika sta se danes sestala na demilitariziranem območju na meji med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna v 50. letih končala le s prekinitvijo ognja.

Panmunjom, mesto na meji, kjer je bil današnji vrh, je po besedah severnokorejskega voditelja "simbol srce parajoče delitve", a lahko postane tudi simbol miru.

Po srečanju sta Kim in Moon podpisala skupno izjavo, v kateri med drugim piše, da na Korejskem polotoku ne bo več vojne. "Ni razloga, da bi se borili drug proti drugemu, saj smo en narod," je dejal Kim.

Srečanje korejskih voditeljev | Avtor: Epa Epa

Državi bosta še letos našli rešitev za konec vojne in vzpostavitev trajnega in trdnega režima miru, piše v izjavi, ki sta jo podpisala voditelja. Pri iskanju tega računata na pomoč ZDA in Kitajske, ki sta sodelovali pri sklenitvi premirja pred 65 leti.

Vzpostavili bosta redne vojaške pogovore za zmanjšanje napetosti, ki bodo potekali na ravni obrambnih ministrov in generalov, še piše v izjavi.

Kim kot prvi stopil na južnokorejska tla

Kim je kot prvi severnokorejski voditelj stopil na južnokorejska tla, sicer pa je bilo to šele tretje srečanje voditeljev obeh Korej doslej.

Vendar naj bi južnokorejski predsednik že letos jeseni obiskal Pjongjang, poleg tega bosta s severnokorejskim voditeljem ostala v rednih telefonskih stikih.

Srečanje korejskih voditeljev | Avtor: Epa Epa

Že 15. avgusta, na dan osvoboditve, ko se Korejci spominjajo japonske kapitulacije v drugi svetovni vojni, pa naj bi potekalo novo srečanje družin, ločenih od korejske vojne. Okoli 57.000 južnokorejskih družin ima člane na severu, to pa je eno najbolj čustvenih vprašanj v odnosu med državama.

Uradnemu delu srečanja voditeljev Korej sledi slavnostni banket, na katerega je po poročanju tujih tiskovnih agencij prišla tudi žena severnokorejskega voditelja Ri Sol-ju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • brane 00:41 28.april 2018.

    kim dobro ve kdo so korejci.tudi moon ve,oziroma pomaga kimu.korejci imajo na njihovo žalost slabe sosede-japonce,kitajce.tukaj bo še zelo napeto,posebej če pogledaš kje živijo korejci-ozemeljsko,ne po državnih mejah.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:14 27.april 2018.

    No mogoče pa še kej rata med Korejama,da se ne bodo z vsemogočim obmetaval in eden drugmu navijal musko preko ozvočenj??