Svet
468 ogledov

Zgodovinsko za BiH: Naj se pristopna pogajanja začnejo

evropske zastave eu zastava eu bruselj Profimedia
Voditelji držav članic EU so danes potrdili začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino.

"Evropski svet je ravnokar podprl začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino. Čestitke! Vaše mesto je v naši evropski družini," je na omrežju X zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je ob tem objavil fotografijo s predsedujočo svetu ministrov BiH Borjano Krišto.

Dodal je, da današnja odločitev predstavlja ključen korak naprej na evropski poti BiH. "Zdaj je treba nadaljevati trdo delo, da bo Bosna in Hercegovina napredovala, kot želijo vaši državljani," je sporočil.

Voditelji, med njimi premier Robert Golob, so tako podprli pretekli teden objavljeno priporočilo Evropske komisije, da je BiH v zadostni meri izpolnila pogoje za začetek pristopnih pogajanj.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016. Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morali izpolniti za status kandidatke. Čeprav BiH pogojev še ni izpolnila, ji je EU decembra 2022 v luči vojne v Ukrajini vseeno podelila status kandidatke. Zdaj pa se ji torej obeta še začetek pogajanj.

Za začetek pogajanj z BiH si je močno prizadevala tudi Slovenija. Premier Golob je ob robu današnjega zasedanja poudaril, da je poročilo komisije pozitivno in izrazil pričakovanje, da bodo voditelji dali zeleno luč za začetek pogajanj. Karkoli drugega bi bilo za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo.

evropske zastave eu zastava eu bruselj Svet Svet Dobre vesti za BiH iz Bruslja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • LukaMB 01:47 22.marec 2024.

    Kot jaz vem so za pogajanja o pristopu potrebna soglasja treh entitet, kdo to dela na svojo roko nekaj?