Svet
22979 ogledov

Zima. Najhuje šele prihaja.

Sneg, Avstrija
1/6
Epa
Številnim težavam ni videti konca, na vidiku pa že nove nevarnosti.

Od sobote zjutraj je na severni strani Alp zapadlo več kot pol metra snega. Ker marsikje v Avstriji še vedno sneži ali je velika nevarnost snežnih plazov, so danes zaprte številne ceste.

Vremenoslovci tudi za jutri napovedujejo novo močno sneženje, ki ga bo v gorah spremljal močan veter s hitrostjo do 90 kilometrov na uro. Možna so tudi snežna neurja. Snežilo naj bi nepretrgoma do četrtka - v gorah naj bi zapadlo okoli meter novega snega, v nižjih predelih od 30 do 80 centimetrov. Za prihodnji konec tedna je za severozahod države že napovedana nova snežna fronta.

Po navedbah vremenoslovcev bo nevarnost, da se drevesa zaradi teže snega in neurij podrejo na ceste, daljnovode in železniške proge, iz dneva v dan večja.

Smrtne žrtve

V zvezni deželi Predarlsko na zahodu Avstrije sta v nedeljo v ločenih nesrečah umrla nemška turna smučarja, ki sta ju pod seboj pokopala snežna plazova. Blizu kraja Schoppernau poročajo o plazu, ki je pod seboj pokopal 26-letnega smučarja, blizu Damülsa pa je pod plazom umrl 32-letni Nemec.

Na smučišču Gargellen v Predarlskem se je v nedeljo smrtno ponesrečila tudi 24-letna švicarska deskarka, ki je na enem od smučišč zapeljala s proge, drsela po strmini in z glavo naprej padla v kup snega.

V smučarskem središču Zauchensee se je v nedeljo smrtno ponesrečil tudi 35- letni slovenski smučar. Padel je med smučanjem po delu proge, namenjenem smučanju po celcu, in obtičal v globokem snegu. Reševalcem ga ni uspelo oživiti.

Potem ko so na Solnograškem od sobote pogrešali dva lovca, ki se nista vrnila s pohoda v gorovju Tennengebirge, so reševalci danes našli trupli 28-letnika in njegove 23-letne partnerke. Pohodnika je očitno presenetil snežni plaz, njuni trupli sta bili pokopani pod dvema metroma in med seboj oddaljeni približno 20 metrov, piše APA.

V Spodnji Avstriji je sicer danes po pisanju avstrijske radiotelevizije ORF stekla reševalna akcija še za dvema pohodnikoma, ki ju pogrešajo od sobote.

Sneženje Zaradi snega Svet V avstrijskih smučarskih središčih obtičalo več tisoč ljudi

 

Sneg, Avstrija | Avtor: Epa Epa
Obtičali turisti

V avstrijskem smučarskem središču Saalbach-Hinterglemm je do nedelje popoldne, ko so strokovnjaki z eksplozivom sprožili nadzorovan plaz, obtičalo okoli 12.000 turistov. Še naprej sta zaradi nevarnosti snežnih plazov zaprti cesti do Obertauerna z obeh strani tega prelaza. Reševalne službe so sicer v nedeljo organizirale spremstvo za tiste, ki so se želeli vrniti domov.

Po poročanju agencije APA je na avstrijskem Štajerskem zaradi snega od sveta odrezanih okoli 2000 ljudi. Smučišče Hochkar na meji med avstrijsko Štajersko in Spodnjo Avstrijo je zaradi nevarnosti snežnih plazov, zaprto, turisti in tamkajšnji prebivalci pa morajo območje zapustiti še danes. Na Zgornjem Štajerskem zaradi slabega vremena do nadaljnjega ne bodo leteli helikopterji.

Napoved katastrofe

Na Tirolskem, kjer je ponekod v gorah snežna odeja debelejša od treh metrov, so razmere najbolj kritične v zadnjih desetletjih. Strokovnjak za snežne plazove Rudi Mair je ocenil, da je zaradi napovedanega novega sneženja pričakovati "katastrofo, kar zadeva plazove". Na Tirolskem bi lahko konec tedna razglasili najvišjo, peto stopnjo nevarnosti snežnih plazov".

V tej avstrijski zvezni deželi so zaradi tega že sklicali krizni štab, saj se zaradi novozapadlega snega utegne sprožiti več srednjih in večjih snežnih plazov, poroča ORF. V pripravljenosti je več helikopterjev, pa tudi vojaki alpinisti.

Tudi v Švici, kjer za zdaj ni težav s snegom, bi se razmere lahko poslabšale. Predvsem na vzhodu in v osrednjem delu države bi po navedbah spletne strani meteonews, na katero se sklicuje dpa, lahko do konca tedna zapadlo do meter novega snega.

Sneg, Avstrija | Avtor: Epa Epa

Močno sneženje v Avstriji Arso Slovenija To je razlog, da okrog nas sneži, v Sloveniji pa ne

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.