Svet
7 ogledov

Življenje Afganistanca za 50 tisoč dolarjev

Robert Bales Reuters
ZDA so za vsako od 17 smrtnih žrtev 38-letnega ameriškega vojaka Roberta Balesa plačale okoli 50 tisoč dolarjev odškodnine, poročajo tuji mediji. Ameriški vojaški preiskovalci medtem sumijo, da je Bales civiliste ubil v dveh strelskih pohodih, piše New York Times.

Družine 17 civilistov, ki je v Afganistanu ubil ameriški vojak Robert Bales, so od ZDA prejele po okoli 50 tisoč dolarjev, so po poročanju tujih medijev povedali neimenovani afganistanski uradniki. Preživeli v streljanju so dobili okoli 11 tisoč dolarjev odškodnine, rečeno pa jim je bilo, da je denar zagotovil ameriški predsednik Barack Obama.


Lokalne oblasti odškodnin niso želele komentirati, prav tako v Kabulu izplačil odškodnine ni želel potrditi tiskovni predstavnik mednarodnih sil Isaf, v okviru katerih je deloval Bales. Pojasnil je le, da Isaf, ki deluje v okviru zveze Nato, ne izplačuje odškodnin za izgube, povezane z vojaškimi spopadi. Dodal je, da bi se posamezne države, ki sodelujejo v misijah, lahko odločile za določeno obliko odškodnine, ki je skladna z kulturnimi normami Afganistana, a so tovrstna izplačila običajno zaupne narave.

Morda je napadel dvakrat

Ameriški vojaški preiskovalci sumijo, da je Bales 17 afganistanskih civilistov ubil v dveh strelskih pohodih in ne le enem, še piše New York Times, ki se sklicuje na neimenovanega ameriškega uradnika. Bales naj bi zapustil bazo in napadel v prvi vasi, se vrnil v oporišče, zvečer pa še streljal na civiliste v drugi vasi.

Prejemniki odškodnine so lahko tarče talibanov

Sicer so se pojavili strahovi, da bi lahko družine, ki so prejele odškodnine, postale tarče talibanov, ki grozijo vsakomur, ki bi prejel sredstva od ZDA ali drugih tujih sil v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.