Svet
18 ogledov

ZN: Imamo dokaze za uporabo sarina

Predaja poročila o napadu s kemičnim orožjem Reuters
ZN zatrjujejo, da so njihovi preiskovalci našli dokaze o uporabi sarina v napadu pri Damasku.

Fotografija, ki so jo v ZN objavili ob predaji poročila o uporabi kemičnega orožja v Siriji generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu, razkriva, da poročilo potrjuje uporabo sarina v napadu na obrobju Damaska, poročajo tuji mediji. Preveč zgovorna slika razkriva ugotovitve inšpektorjev, ki so zbrali "prepričljive dokaze" o uporabi sarina.

Mediji so ga prehiteli

V ZN so objavili fotografijo vodje preiskovalcev Akeja Sellstroma, ki poročilo o napadu 21. avgusta na obrobju Damaska predaja Banu. Slednji naj bi ugotovitve poročila predstavil čez kakšno uro, a so mu očitno mediji pokvarili presenečenje, poroča britanski BBC.

Uporabljeno v "relativno velike obsegu"

Povečava fotografije je namreč razkrila vsebino prve strani poročila, ki govori o dokazih, da so bili uporabljeni izstrelki z živčnim agentom sarin. Medtem pa tekst, vsaj na prvi strani poročila, krivde ne pripisuje nobeni od strani v sirskem konfliktu.

"Okoljski, kemični in medicinski vzorci, ki smo jih zbrali, zagotavljajo jasne in prepričljive dokaze, da so bile na območju Gute v Damasku uporabljene rakete zemlja-zemlja, ki so vsebovale živčni agent sarin," navaja prva stran poročila. "Sklep je, da je bilo v konfliktu med stranmi v Siriji uporabljeno kemično orožje ... proti civilistom, vključno z otroki, v relativno velikem obsegu," še navaja poročilo.

Ban: uporaba orožja vojni zločin

Ban Ki Moon je zagotovil, da imajo inšpektorji ZN neovrgljive dokaze, da je bilo v Siriji uporabljeno kemično orožje, kar je označil za vojni zločin. Varnostni svet ZN je tudi pozval, naj poskrbi za posledice, če se režim predsednika Bašarja al Asada ne bo držal ameriško-ruskega dogovora o uničenju zalog kemičnega orožja.

Ban je Varnostnemu svet ZN za zaprtimi vrati danes dejal, da ni nobenega dvoma, da so ljudje umirali zaradi zastrupitve s sarinom. To je označil za vojni zločin in grobo kršitev mednarodnega prava. "Upam, da se mi boste pridružili v obsodbi tega odvratnega zločina," je po besedah diplomatov na ZN dejal Ban.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.