Svet
14 ogledov

ZN narodi danes o sirskih beguncih

Begunsko taborišče v Turčiji Reuters
O spopadih v Siriji bodo danes razpravljali zunanji ministri držav članic Varnostnega sveta ZN. Turčija želi v Siriji vzpostaviti posebno varovano območje, t. i. tamponsko območje, kamor bi se lahko zatekli begunci.

V ospredju pogovorov bo soočanje z valom beguncev, ki zaradi vse bolj krvave državljanske vojne v Siriji množično bežijo v sosednje države, predvsem v Turčijo. Po podatkih Združenih narodov (ZN) je njihovo število že krepko preseglo 200 tisoč, potem ko je samo v minulem tednu naraslo za več kot 30 tisoč.

Samo v Turčiji jih je že več kot 80 tisoč, potem ko jih je bilo še julija 45 tisoč. Oblasti v Ankari so nedavno opozorile, da za več kot sto tisoč Sircev niso sposobne poskrbeti. Turčija zato predlaga vzpostavitev posebnih tamponskih območij znotraj Sirije, kjer bi sprejeli ljudi, ki morajo zaradi nasilja zapustiti domove.

Mednarodna skupnost zadržana

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je ob tem opozoril, da bi bilo to zelo zapleteno. Med drugim varovanega tamponskega območja ni mogoče vzpostaviti brez hkratnega območja prepovedi letenja, je opozoril. "Da bi zagotovili varnost (beguncev), bi potrebovali protiletalska in zračna sredstva," je dejal za radio France Inter.

Obenem bi bilo treba v Siriji vzpostaviti ravnotežje moči, je še nadaljeval Fabius in pojasnil, da bi to pomenilo ali namestitev tujih vojakov ali pa, če to ne bi bilo mogoče, sodelovanje z oboroženimi uporniki na terenu. Za to pa bi bil potreben mandat mednarodne organizacije, glede na to, da bi sirske oblasti temu nasprotovale.

Sirski predsednik Bašar Al Asad je v pogovoru za prorežimsko sirsko televizijo Al Dunija, objavljenem v sredo, to zamisel zavrnil z besedami: "Pogovori o tamponskih območjih kot prvo niso na mizi, kot drugo pa gre za nerealistično zamisel sovražnih držav in sovražnikov Sirije."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.