Svet
41560 ogledov

Znano, kdaj bi na Hrvaškem lahko plačevali v evrih

Andrej Plenković EPA
Novico so hoteli sporočiti na tiskovni konferenci v Zagrebu, a je slovenski premier pohitel s čestitko in Plenković je moral novico potrditi

Novico o pomembnem koraku na poti do prevzema evra je na tiskovni konferenci predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške razkril slovenski premier Janez Janša, ki je hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću čestital. S tem je Janša pokvaril načrte Plenkoviću, ki je dejal, da so to novico nameravali razkriti na popoldanski tiskovni konferenci v Zagrebu. 

Plenković je na tiskovni konferenci v Zagrebu dejal, da je to uspeh za Hrvaško in dokaz, da gredo v pravo smer. Država članica, ki vstopa v omenjeni mehanizem, lahko po dveh letih prevzame evro. Na Hrvaškem bi lahko tako že v letu 2023 plačevali z evri. 

Določena je bila tudi vrednost srednjega tečaja kune za evro, po katerem bo 1 evro znašal 7,53450 kune.

Članica unije lahko evro uvede, če izpolnjuje štiri maastrichtska merila, ki terjajo cenovno stabilnost oziroma nizko stopnjo inflacije, zdrave javne finance, stabilne valutne tečaje in nizko raven obrestnih mer.

Janez Janša Andrej Plenković Slovenija To po srečanju sporočata Janša in Plenković

Poleg Hrvaške v ERM II tudi Bolgarija

Odločitev o vstopu so s konsenzom sprejeli sodelujoči v mehanizmu ERM II, torej Evropska centralna banka (ECB), države v območju evra in Danska. Da lahko država postane članica območja skupne evropske valute, mora biti v ERM II vsaj dve leti. Obe državi obenem vstopata tudi v bančno unijo.

Evropska komisija je sicer že maja 2018 ocenila, da Hrvaška in Bolgarija izpolnjujeta vsa merila za prevzem evra, razen merila glede deviznega tečaja, ker nista članici mehanizma ERM II. Junija letos je to oceno potrdila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Ender3 14:46 11.julij 2020.

    Ivan izdajalec, priskutnež, Še to bi moral reči, da verjetno € 2023 več.ne bo Razpad ekonomije in financ bo neizbežen. Vsega bo primanjkovalo, najhujše bo s hrano !

  • Avatar Okseltella
    Okseltella 01:10 11.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

  • bodočipartizan 22:33 10.julij 2020.

    Veliki Twito naredi karkoli, samo da nabira točke zase. Psihopatom bi pač morali prepovedati delovanje na javnih funkcijah.