Svet
2427 ogledov

Znano, kdaj bodo turisti lahko peljali čez most Pelješac

Most Pelješac most na pelješac
1/5
Profimedia
Čestitke tudi iz Slovenije.

Čez most na Pelješac so se že sprehodili prvi sprehajalci, svečana otvoritev pa bo zvečer, ko bo predvidoma okoli 22. ure kot prvi na most zapeljal avto električni avto Rimac Nevera. Na sredi mostu se bo srečal s hrvaškim dirkačem Nikom Puličem, ki je pred kratkim zaključil športno kariero. 
Ko bosta avtomobila na mostu, se bo začel ognjemet, na čolnih pod mostom bodo prižgali bakle. Po tem bo most na motorjih prečkalo tudi 40 pripadniki prve in četrte vojaške brigade, poroča hrvaški medij Jutarnji list.

Predvidoma po 23. uri bo most Pelješac odprt tudi za vse ostale voznike.

 

Pelješki most Megaprojekt Popotnik Velika hrvaška pridobitev, projektiral jo je Slovenec

Številni visoki gostje

Na slavnostno otvoritev je povabljenih nekaj sto ljudi, ki so tako ali drugače sodelovali pri gradnji mostu. Večji del projekta je sofinancirala Evropska unija, zato so povabili tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, prek videopovezave naj bi se oglasil kitajski premier Li Kečjang. Most, ki ga je projektiral Slovenec Marjan Pipenbaher, je gradilo kitajsko podjetje China Road and Bridge Corporation.

Čestitke iz Slovenije

"Čestitke ministru Olegu Butkoviću in vsem Hrvatom ob zgodovinskem dnevu, ko bodo uradno otvorili most, ki bo povezal Hrvaško v celoto. Načrtovanje zgodovinskega projekta so zaupali Slovencu in to ima poseben pomen, utrjuje dobrososedske odnose in prijateljstvo med držvama," je zapisala državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Alenka Bratušek. 

Hrvaške oblasti pozivajo, naj ljudje do mostu ne pridejo z avtomobili, saj bi tako lahko nastal prometni zamašek. Z bližnjih parkirišč bo organiziran prevoz z manjšimi avtobusi.

Kontroverzni most

Projekt izgradnje mostu pa so že od vsega začetka pestile polemike. Številni bosanski politiki so projektu nasprotovali, saj bi most lahko zaprl edini izhod države na morje. Avgusta 2017 je bosanski minister za civilne zadeve Adil Osmanović hrvaškemu ministru za pomorstvo Olegu Butkoviću sporočil,  da namerava Bosna preklicati sporazum o mejah na morju med državama.

Hrvaška in BiH sta se nato dogovorili, da bosta Hrvaški podelili pomorske pravice v Neumskem zalivu, odločitev pa so blokirali predstavniki bosanskih Srbov. Pelješki most sicer omogoča prost prehod ladij pod njim in jim omogoča dostop do bosanskega pristanišča Neum. 

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar Indiana_Gaby
    Indiana_Gaby 17:28 26.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja .. Tako sem začel ................ >>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • Claudette_Soliz 13:57 26.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ............>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦