Svet
66194 ogledov

Znanstvenike bega skrivnostni signal iz vesolja

Vesolje NASAJohnson Space
Skrivnostni signal iz vesolja se nenehno ponavlja. Še vedno ni znano, kaj je to?

Z zadnjimi opazovanji s teleskopi so astronomi izključili, kaj naj bi bil skrivnostni signala iz vesolja, ki se ponavlja v rednih časovnih presledkih.

To je signal FRB 20180916B, ki se ponovi vsakih 16,35 dni. Prejšnji modeli so pokazali, da je to najverjetneje posledica interakcij med zvezdami, ki so v orbiti, vendar pa nova odkritja kažejo, da vzrok ne more biti binarni sistem te vrste.

Satelit Giove-B je dosegel orbito. Slovenija Danes: V vesolje raketa s slovenskima satelitoma

Kaj so FRB?

Hitri radijski izbruhi (FRB) so ena najbolj fascinantnih skrivnosti v vesolju. Kot je opisano v Wikipediji, je to v radijski astronomiji prehoden radijski pulz, ki traja od delčka milisekunde do nekaj milisekund in ga povzroči še nepojasnjeno visokoenergijsko astrofizikalno dogajanje. Astronomi ocenjujejo, da se pri povprečnem FRB-ju v milisekundi sprosti toliko energije, kot je Sonce izseva v treh dneh.

Nasa orion mars Svet Nasa: To je najpomembnejše odkritje glede življenja v vesolju doslej

Ena najpomembnejših značilnosti teh signalov je, da so kratkotrajni in nepredvidljivi. Običajno se pojavijo nenadoma na delu neba in trajajo le nekaj milisekund. Ponavljajoči se FRB, torej kadar ni le en interval, ampak več intervalov zapored, so zelo redki in pritegnejo posebno pozornost znanstvenikov.

Še bolj fascinanten pojav, kot ponavljajoči se FRB so tisti, ki se ponavljajo v rednih časovnih presledkih, vsakih nekaj dni ali mesecev, kot, da so poravnani z nevidno vesoljsko uro.

"Pričakovali smo, da bodo močni zvezdni vetrovi, ki spremljajo vir FRB, oddajali večinoma modro, kratkovalno radijsko svetlobo. Rdeči radijski valovi z dolgimi valovnimi dolžinami bi morali biti bolj ali popolnoma blokirani," je dejala astrofizikinja Ines Pastor-Marazuela z univerze v Amsterdamu.

Je zaključek pravi?

Vendar pa so dva dni spremljali modre, nato pa so tri dni sledili večinoma rdeči radijski izbruhi. "To izključuje razlago prvotnega modela - to mora biti nekaj drugega," je dodala.

Vesolje | Avtor: Epa Epa

Vesoljski orkan Svet Svet Fenomen, ki ga strokovnjaki niso še nikoli zabeležili

Znanstveniki so lani odkrili velik namig o tem, kaj bi lahko povzročilo FRB. Ugotovili so, da je enega izmed njih povzročil magnetar, vrsta nevtronske zvezde z izredno močnim magnetnim poljem, piše Science Alert.

Toda to ne pomeni, da je ta skrivnost popolnoma razrešena. Ne vemo, zakaj se nekateri FRB ponavljajo, drugi pa ne. Prav tako ni jasno, zakaj so FRB, ki se ponavljajo v rednih časovnih presledkih, tako redek pojav.

Če je binarni sistem izklopljen kot vzrok za FRB 20180916B, kaj potem povzroča njegovo periodičnost?

Jeff Bezos Blue Origin Svet Bezos se bo izstrelil v vesolje

Po eni razlagi ga lahko povzroči predmet, kot je vrteči magnetar. Strokovnjaki so menili, da to ni najboljša razlaga, ker se običajno ne vrtijo tako počasi. Glede na to, da so znanstveniki kot vzrok opustili binarni sistem, je zdaj ta možnost spet na mizi.

Redki, počasi vrtljivi magnetar je zdaj najboljša razlaga tega, kar so odkrili znanstveniki.
 

Komentarjev 12
  • BRAVO 10:30 29.avgust 2021.

    bogdan76-take nebuloze pišejo taki, ki nimajo pojma, kar so prebrali in nato v članek vpletejo politiko. Daj vsaj za trenutek pozabi na politiko in preberi kaj o vremenu, če že vesolja ne razumeš.

  • sandi76 10:16 29.avgust 2021.

    Teoretično je možno, da obstajajo druga življenja v vesolju. Ampak, če pride druga rasa do nas, smo ga najeb.... Če pridejo do nas, pomeni, da so tehnološko bolj razviti in bomo mi pač v vsem podrejeni.

  • TistoPravo 08:03 29.avgust 2021.

    Na pravem mestu se da komunicirati z zemljo, nebom in vesoljem. Vse ti sledi, vsem slediš ti. Ne glede na veličino vsega, je še zmerej najpomembnajša...točka.