Svet
20193 ogledov

Znanstveniki po odkritju nove živali: "Čudo evolucije!"

rudnik, rudar Reuters
Globoko pod zemljo v raziskovalni vrtini v avstralski rudarski pokrajini so znanstveniki odkrili "čudež evolucije".

* Fotografije so simbolne

Avstralski raziskovalci so naleteli na povsem novo žival, neverjetno podolgovato slepo stonogo, podrazred stonog, ki ima več nog kot vse znane živali, natančneje kar 1306.

Vitka bleda stonoga je dolga približno 95 milimetrov in široka 0,95 milimetrov. Ima glavo v obliko stožca, usta v obliki kljuna in velike členkaste izbokline na vrhu glave – verjetno edini vir občutka, saj nima oči, so ugotovili znanstveniki.

laboratorij Raziskava Zdravje Pomembno odkritje slovenskih znanstvenikov

Znanstveniki do danes še niso odkrili nobene stonoge, ki bi imela 1000 nog, je povedal glavni raziskovalec, entomolog Paul Marek iz Virginia Tech.

Bitje so poimenovali Eumillipes persephone. Peščica odkritih živalic je prebivala na globini skoraj 60 metrov pod zemljo. Samice so imele več nog kot samci.

Plezalec, alpinist Sledilo je tole ... Slovenija Alpinist na Mont Blancu našel škatlo polno smaragdov, rubinov in safirjev

"Po mojem mnenju je to čudež evolucije," je dejal soavtor študije, biolog Bruno Buzato.

V kitajskih rudnikih so nesreče zaradi neustreznih varnostnih ukrepov pogoste. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Superluna Svet Novo izjemno odkritje Nase

Več nog, boljša potisna moč

Tej vrsti stonog se je uspelo prilagoditi življenju nekaj deset metrov globoko v tleh, v suhem in ostrem okolju, je dodal Buzato. Do zdaj so v Kaliforniji odkrili stonogo Illacme plenipes s 750 nogami.

"Verjamemo, da veliko število nog zagotavlja prednost v smislu oprijema/sile za potiskanje njihovih teles naprej skozi majhne vrzeli in razpoke v tleh, v kateri živijo," še pravi Buzato.

Nosečnica; dojenček; plod; placenta; posteljica Zdravje Zaskrbljujoče odkritje. V placentah našli velike količine mikroplastike.

Vrsta živi v popolni temi v podzemnem habitatu, polnem železa in vulkanskih kamnin. V odsotnosti oči za zaznavanje okolice uporablja druga čutila, kot sta dotik in vonj. Spada v družino stonog, ki se prehranjujejo z gobami.

Novo vrsto so odkrili v zahodni Avstraliji, na območju, kjer rudarji kopljejo zlato in druge minerale, vključno z litijem in vanadijem. Ena od odraslih samic, opisanih v študiji, je imela 1306 nog, druga pa 998. Eden od dveh odraslih samcev je imel 818 nog, drugi pa 778.

"Značilno je, da imajo starejši posamezniki več nog kot mladi," zaključuje Buzato.
 

Komentarjev 4
  • Lynn_Smith 09:29 19.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Arliskolla
    Arliskolla 00:24 19.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • marsal22 21:58 18.december 2021.

    vse v vesolju je plod dela "kreatorja" in ne evolucije , kakor so jo predstavljali v Londonskih krogih z Darwinom vred in kakor še vedno povsod učijo !