Zdravje
2849 ogledov

Zaskrbljujoče odkritje. V placentah našli velike količine mikroplastike.

Nosečnica; dojenček; plod; placenta; posteljica Profimedia
Znanstveniki menijo, da lahko delci dolgoročno škodujejo plodu.

Motilec imunskega sistema

Mikroplastični delci so bili prvič odkriti v posteljicah plodov, kar je po besedah ​​raziskovalcev "zelo zaskrbljujoče", poroča The Guardian. Vpliv mikroplastike na zdravje še ni v celoti raziskan, vendar znanstveniki menijo, da lahko povzroči dolgoročno škodo ter deluje kot motilec imunskega sistema ploda, ki se razvija.

Znanstveniki sklepajo, da so matere delce zaužile ali pa vdihnile. Vse štiri matere so sicer zdrave in so imele normalno nosečnost in porod, brez zapletov. Mikroplastiko pa so odkrili na obeh straneh posteljice ter v membrani, znotraj katere se plod razvija.

Mikroplastika v velikosti 10 mikronov

Analizirali so le približno 4% vsake posteljice, kar kaže, da je bilo skupno število mikroplastičnih delcev še veliko večje. Vsi analizirani delci so bili umetni materiali modre, rdeče, oranžne in roza barve, sklepajo pa, da so prišli iz embalaže kozmetike in izdelkov za osebno nego. Velikost mikroplastike je bila večinoma 10 mikronov (0,01 mm), kar pomeni, da je dovolj majhna, da se lahko prenaša v krvni obtok. Delci so morda vstopili tudi v telo dojenčkov, vendar raziskovalci tega niso mogli z gotovostjo potrditi.

"Kot da je otrok kiborg"

"Matere so bile pretresene," je povedal Antonio Ragusa, porodničar in ginekolog v bolnišnici San Giovanni Calibita Fatebenefratelli v Rimu, vodja študije. "Kot da je otrok 'kiborg' - ni sestavljen zgolj iz človeških celic, temveč iz mešanice bioloških in anorganskih delcev," je dodal.

Raziskovalci sicer menijo, da lahko mikroplastika zavira rast ploda, zato bo po njihovem mnenju treba težavo ustrezno nasloviti. Že nekaj časa je poleg tega znano, da dojenčki, ki jih hranijo z mlekom v plastičnih stekleničkah, pogoltnejo na milijone delcev mikroplastike na dan.

Ločena študija, ki so jo nedavno izvedli raziskovalci z univerze v Zahodni Virginiji pa je pokazala, da so nanodelce plastike, ki so jih vdihavale noseče laboratorijske podgane, odkrili v jetrih, pljučih, srcu, ledvicah in možganih njihovih plodov.

Nosečnice morajo tudi sicer skrbeti za svoje zdravje v nosečnosti. Morajo dovolj spati, raznoliko in zdravo jesti, obenem pa tudi popaziti na nevarne bolezni za plod kot je denimo toksoplazmoza

plastika Mikroplastika Pod streho Šokantne fotografije slikovito prikazujejo, koliko plastike pojemo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Marcelko 09:58 23.december 2020.

    A bo tudi za to karantena, pa lockdown? Me zanima zakaj tukaj ni panike in alarma? Se ve, ker so tukaj kriuvec globalistične korporacije, mafija, banda in golazen svetovnega formata.

  • si_rob 07:52 23.december 2020.

    Za to so odgovorne korporacije in debili z milijardami v žepih. Plastiko se v 50% lahko odpravi tako rekoč čez noč.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:38 23.december 2020.

    Neposredno so zato krivi razni "greteni" in ostali, ki so vpleteni v biznis s CO2 kuponi in davki.. Praktično vsa okoljska sredstva so šla za blebetanja o podnebnih spremembah na katere človek nima in ne bo imel vpliva, namesto, da ...prikaži več bi se posvečali resnim okoljskim problemom kot so smeti in plastika v morjih, požiganju Amazonije, žvepleni in drugi strupeni izpusti tovarn brez čistilnih naprav, itd...

Sorodne novice