Svet
614 ogledov

Znanstveniki svarijo pred izbruhi

Etna izbruh vulkana EPA
Zaskrbljeni so zaradi števila sunkov.

Znanstvenik Pall Einarsson, geofizik z univerze na Islandijiu, opozarja, da lahko največji tamkajšnji vulkan vsak čas izbruhne. Več potresov, ki so v zadnjih dneh stresli območje vulkana Bardarbunga, naj bi naznanjalo, da se dremajoči velikan spet prebuja. 

Velikanskemu izbruhu so bili na Islandiji priča pred sedmimi leti, ko se je prebudil vulkan Eyajfjallajökulla, ki je v zrak poslal na tone pepela in ustavil letalski promet v večjem delu zahodne Evrope. Izbruh Bardarbunge bi imel lahko podobne posledice. Ne nazadnje je Bardarbunga v izbruhu pred tremi leti pustil za sabo pravo opustošenje. Lavo in pepel pa je bruhal skoraj šest mesecev. 

Gunnar Guðmundsson iz agencije za meteorologijo meni, da bodo v prihodnjih tednih sledili novi potresni sunki. Vendar pa sam meni, da Bardarbunga v kratkem ne bo spet izbruhnil. Z njim se strinja tudi Simon Day z University College London. Day poudarja, da se mora zgoditi še veliko več, da se trenutna seizmična aktivnost privede do večjega izbruha. 

Trese tudi Kanarske otoke

Podobno seizmično dogajanje v zadnjih tednih beležijo tudi na Tenerifih. V zadnjih nekaj dneh so zabeležili 22 potresov. Magnituda najmočnejšega sunka ni presegla 2,0, a ljudje kljub temu s strahom pogledujejo proti gori Teide. 

Strokovnjaki z vulkanološkega inštituta mirijo prebivalce, češ da trenutno še ni vzroka za pretirano skrb. Potresni sunki naj ne bi bili nič kaj drugačni od sunkov, ki so jih na območju zabeležili junija. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.