Svet
5 ogledov

Znižali bonitetno oceno Franciji

Evro Reuters
Mednarodni denarni sklad zanikal govorice, da naj bi države članice skupine G20 zbrale 600 milijard dolarjev. Bonitetna hiša Standard & Poor's svari pred znižanjem bonitetne ocene. Kitajska bonitetna hiša znižala oceno Franciji.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je zanikal govorice, da naj bi države članice skupine G20 zbrale 600 milijard dolarjev (447 milijard evrov) za podporo evru v času reševanja dolžniške krize na stari celini. "Znotraj IMF takšne razprave ni bilo," je dejal uradni govornik sklada Bill Murray.

Govorice so se pojavile v luči razprave, da IMF, ki lahko državam trenutno ponudi le okoli 400 milijard dolarjev, nima niti približno dovolj sredstev za hitro intervencijsko pomoč v primeru nenadnega poslabšanja stabilnosti v območju z evrom. Poročilo časnika Nikkei je v sredo pozno popoldne dalo zagon trgovanju v New Yorku, saj so se indeksi v zadnji uri povrnili v zeleno območje.

Sicer so delnice ves dan v povprečju izgubljale zaradi zaskrbljenosti, da EU na ključnem vrhu, ki se bo začel danes v Bruslju, ne bo uspela doseči pomembnejšega dogovora.

Italijanski časnik La Stampa je sicer že pred dobrim tednom poročal, da bi IMF lahko Italiji priskrbel do 600 milijard evrov pomoči. Kot ena od možnosti se je takrat omenjala skupna akcija z Evropsko centralno banko (ECB), pri kateri bi IMF jamčil za posojilo. IMF je zanikal dogovarjanje o tovrstni pomoči.

Standard & Poor's svari pred znižanjem ocene

Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je ponoči posvarila pred znižanjem bonitetne ocene 15 članic območja evra, vključno s Francijo in Nemčijo. "Glede na odvisnost EU od prihodkov iz nacionalnih proračunov in odločitve o preveritvi med drugim tudi najvišje bonitetne ocene Nemčije in Francije, bomo posledično preverili tudi dolgoročno bonitetno oceno unije," so sporočili iz S&P.

EU ima trenutno najvišjo bonitetno oceno AAA. Poteza S&P je sicer v veliki meri simbolna, saj si sama EU na trgih le redko sposoja denar. Od decembra 2008 je izdala le za 41 milijard evrov srednje- in dolgoročnih obveznic.

Oceno Franciji že znižala kitajska bonitetna hiša

Dagong je danes sporočila, da je znižala bonitetno oceno Francije, in sicer z AA- na A+, obeti so negativni. Za ta korak se je odločila, ker je ocenila, da evropska dolžniška kriza ogroža solventnost Francije. Francoski minister za evropske zadeve Jean Leonetti pa je opozoril, da se lahko evro, če EU krize ne ustavi, zlomi.

"Verjamemo, da je upočasnjevanje francoske gospodarske rasti hujše, kot je bilo pričakovano, in da bo položaj francoskega gospodarstva v srednjeročnem obdobju ostal šibek," je v obrazložitvi znižanja ocene zapisal Dagong, ki sicer zunaj Kitajske nima večjega vpliva.

Kot so dodali v agenciji, ki je v sredo z A- na BBB znižala tudi bonitetno oceno Italije, je francoski finančni sistem izpostavljen zunanjim tveganjem, na solventnost Francije pa negativno vplivajo tudi vse višji stroški zadolževanja države.

Novica o znižanju bonitetne ocene drugega največjega evropskega gospodarstva je prišla ravno ob začetku vrha EU v Bruslju, za katerega mnogi upajo, da bo prinesel načrt za rešitev skupne evropske valute.

Komentarjev 1
  • privat 17:59 20.december 2011.

    eu ni vredna takih ocen in to ve cel svet! nekih velikih poslov razen uničevanja drugih držav pač nimamo...in kaj bi mi pričakovali??