Svet
774 ogledov

Znova zavrnili vse štiri možnosti

Britanski parlament
1/6
Epa
Največ podpore je dobil predlog carinske unije z EU, a so tudi pri slednjuem zmanjkali trije glasovi.

Britanski poslanci včeraj pozno zvečer znova niso večinsko podprli nobene od štirih možnosti izstopa Združenega kraljestva iz EU, o katerih so glasovali. Štiri možnosti, ki so alternativna ločitvenemu dogovoru z EU, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU in referendum o izstopnem dogovoru ter več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora.

Carinska unija

Prvi predlog je predvideval, da bi se britanska vlada pogajala o "stalni in vseobsegajoči carinski uniji celotnega Združenega kraljestva z EU", ki bi bila del dogovora o brexitu. Ta dogovor bi Združenemu kraljestvu prinesel tesnejši odnos z unijo, v veljavi bi bil blažji nadzor na meji z Irsko. Ta predlog je bil na nezavezujočem glasovanju preteklo sredo najbližje večinski podpori, saj je zmanjkalo zgolj šest glasov, danes pa so zmanjkali le trije glasovi. Za je namreč glasovalo 273 poslancev, proti pa 276.

Enotni trg 2.0

Naslednja možnost, imenovana enotni trg 2.0, je predvidevala obstanek v evropskem enotnem trgu s pridružitvijo Ekonomskemu gospodarskemu prostoru prek Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta). Poleg tega bi se v skladu s tem predlogom pogajali o carinskem dogovoru, podobnem carinski uniji. Za ta predlog je glasovalo 261 poslancev, 282 jih je bilo proti.

Britanski parlament | Avtor: Epa Epa

Referendum o izstopnem dogovoru

Med predlogi, ki jih je za glasovanje izbral predsednik poslanske zbornice John Bercow, je bila tudi izvedba referenduma o kakršnemkoli dogovoru o brexitu. Šele po potrditvi na referendumu bi ga lahko britanska vlada ratificirala in implementirala. Predlog je podprlo 280 poslancev, 292 jih je glasovalo proti.

Več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora

Zadnja možnost, o kateri pretekli teden poslanci niso glasovali, pa predvideva več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora. Od vlade zahteva preložitev, če dogovor o brexitu ne bi bil potrjen dva dni pred datumom izstopa, ki je trenutno predviden 12. aprila. Če se EU ne bi strinjala s preložitvijo, bi morali dan pred izstopom poslanci izbirati med brexitom brez dogovora in preklicem člena 50. V primeru potrditve preklica bi sprožili poizvedovanje, katera oblika prihodnjih odnosov z EU bi dobila večinsko podporo na Otoku in bi bila sprejemljiva za Bruselj. Za ta predlog je glasovalo 191 poslancev, 292 jih je bilo proti.

Tretja zavrnitev izstopnega sporazuma VB iz EU Svet Že tretjič zavrnili izstopni sporazum

Današnje glasovanje sicer ni bilo zavezujoče in vlada, tudi če bi poslanci katerega od predlogov večinsko podprli, ne bila formalno zavezana k njegovi izvedbi.

Britanski minister za brexit Stephen Barclay je po glasovanju dejal, da je zdaj edina možnost, da najdejo rešitev, ki bo omogočila, da bo Velika Britanija EU zapustila z dogovorom. Vlada naj o tem, kako naprej razpravljala v torek.

Britanski parlament | Avtor: Epa Epa

Čas se izteka

Na podobnem glasovanju preteklo sredo poslanci prav tako niso potrdili nobene od osmih možnosti glede brexita, o katerih so takrat glasovali. Današnjemu glasovanju bi lahko to sredo sledil še en krog nezavezujočih glasovanj. Viri v vladi ne izključujejo niti možnosti, da bi poslanci znova glasovali o izstopnem sporazumu, ki so ga sicer že trikrat zavrnili, nazadnje v petek.

Takrat je tudi potekel rok, ki ga je postavila EU za preložitev brexita na 22. maj, s čimer bi imelo Združeno kraljestvo več časa za priprave na urejen brexit. Čas se zdaj izteka, saj bo 10. aprila izredni vrh EU o brexitu, 12. aprila pa se bo zgodil brexit brez dogovora, če London do takrat uniji ne bo poslal prošnje za daljšo preložitev brexita.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Snežinko 12:10 02.april 2019.

    Bemti so tile Angleži resnično "glupi"... Kot če bi jaz v trgovini glasoval, ali naj plačam za hrano ali ne... nimajo kaj glasovat ja ali ne, imajo dekret vzemi ali pusti. Oni bi ven, ampak na noben način. Pa razumi, če moreš...