Svet
4 ogledov

Zrušena šola terjala vsaj 82 žrtev

1/2
Žurnal24 main
V petkovi zrušitvi katoliške šole v haitijskem mestu Petionville je po zadnjih podatkih umrlo več kot 82 ljudi, prek 120 jih je ranjenih. Zasutih je še okoli 200 ljudi.
Tudi danes reševalci intenzivno nadaljujejo z reševanjem šolarjev in drugih ljudi, ujetih v ruševinah šole. Tako jim je uspelo izpod ruševin rešiti dva nepoškodovana dečka, ki so ju že združili z njunima družinama.

Skupno naj bi bilo pod ruševinami zakopanih še okoli 200 ljudi. Reševalci so izkopali na plano že nad 82 trupel žrtev nesreče, toda končno število naj bi še znatno naraslo. Med okoli 450 rešenimi preživelimi ranjenci jih je vsaj 124 poškodovanih, od teh jih ima 30 zelo resne poškodbe.

Po podatkih Rdečega križa je bilo v šolskem objektu v mestu Petionville, ko se je ta v petek ob 10. uri po lokalnem času zrušil, okoli 700 učencev, učiteljev in drugih šolskih delavcev.

Bil je običajen šolski dan in šola je bila precej natrpana, je dejal Alex Claudon iz haitijskega Rdečega križa. Predsednica haitijskega Rdečega križa  Michaele Gedeon, ki prek telefona koordinira reševalno akcijo, je poročala o pretresljivih vzklikih med ruševinami ujetih šolarjev, ki prosijo za pomoč in poročajo o soujetih, a žal mrtvih sošolcih. Večina šolarjev izobraževalne ustanove z uradnim imenom College La Promesse Evangelique je stara med 10 in 20 let, a nekateri so tudi mlajši, saj v sklopu šole deluje tudi vrtec.

Prizorišče tragedije sta obiskala tudi haitijski predsednik Rene Preval in premier Michele Pierre-Louis in obljubila, da bo država za rešitev preživelih ujetnikov v ruševinah storila vse, kar je v njeni moči. Preval je ob tem apeliral na lokalno prebivalstvo, naj ne zahaja na prizorišče kolapsa in s tem ovira reševalce pri delu. Tragično naključje je bilo, da so predsedniku takoj po prihodu na prizorišče morali sporočiti še svežo vest o odkritju učilnice s 17 trupli.

Kriva je slaba gradnja
Šola se je najverjetneje zrušila zaradi zelo slabe gradnje, na kar namiguje že njena lokacija v siromašni čertri mesta Petionville. "Dvonadstropno poslopje ima slabo konstrukcijo in ni ravno solidno," je dejala lokalna novinarka Clarens Renois.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.