Svet
164 ogledov

Župan Benetk zahteva 1,5 milijarde evrov

Benetke poplave Epa
Beneški župan od Rima zahteva sredstva za ohranitev mesta in zaščito pred poplavami.

Beneški župan Luigi Brugnaro od Rima zahteva, naj v prihodnjih desetih letih zagotovi 1,5 milijarde evrov sredstev za ohranitev mesta in zaščito pred poplavami. Nujno je treba vložiti v infrastrukturo, da se bo najnižje ležeče dele mesta zaščitilo pred poplavami, je dodal v danes objavljenem intervjuju za časnik Il Gazzettino.

"Mesto se je po nedavnih neurjih pobralo z velikim dostojanstvom. Sprostili so 16,5 milijona evrov za odpravo škode," je dejal Brugnaro.

Po njegovem prepričanju bo v prihodnjih letih potrebnih po 150 milijonov evrov na leto, da bi se mesto ohranilo in naredilo dolgoročni načrt za ohranitev. Pomembno je začeti z infrastrukturnimi koraki, s katerimi bodo zaščitili najnižje ležeče dele mesta, hkrati pa je nujna obnova javnih in zasebnih stavb.

Pregrad še vedno ni

Italijanska vlada je obljubila čim hitrejše končanje sistema pregrad Mose, ki naj bi mesto obvaroval pred poplavami. Zaščitni sistem, znan po kratici Mose, naj bi sestavljalo 78 pregrad, širokih 20 metrov in visokih 28 metrov, nameščene pa bodo na morsko dno.

Sistem bi moral biti v uporabi že od leta 2017, a se je gradnja zavlekla tudi na račun očitkov korupcije. Čeprav si prizadevajo za čim prejšnje končanje, sistem ne bo gotov pred letom 2021, je dejal premier Giuseppe Conte.

Benetke poplave Svet Milijonska škoda: Mozaike odplaknilo v kanalizacijo

Benetke je v sredini novembra prizadelo rekordno visoko plimovanje in močan veter, ko je bila gladina vode skoraj 190 centimetrov nad svojo običajno ravnjo. Skoraj celo mesto na vodi je bilo pod vodo, nastala je ogromna škoda.

Benetke, ki so na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, imajo okoli 50.000 stalnih prebivalcev. Vsako leto pa jih obišče okoli 36 milijonov turistov, od tega 90 odstotkov tujcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 20:52 15.december 2019.

    Plačala bo EU, se pravi, mi. Na ta denar se bo prilepila mafija še preden ga bodo videle Benetke..

Sorodne novice